Cinci boli pe care le pot transmite căpușele și simptomele lor

Cinci boli pe care le pot transmite căpușele și simptomele lorSursa foto: dreamstime.com

În timpul sezonului estival, când petrec mult timp în aer liber, oamenii sunt mai susceptibili să ia infecții transmise de căpușe dacă nu sunt atenți.

După ce căpușele ne înțeapă, ele pot rămâne agățate zile întregi, având oportunitatea să transmită boli, care au simptome specifice. Tocmai de aceea, este recomandat să vă feriți cum puteți mai bine de aceste insecte și să vă protejați de fiecare dată când mergeți în parc sau stați pe iarbă.

Boala Lyme

Boala Lyme este cea mai comună infecție transmisă de căpușe în Statele Unite. Aproximativ 470.000 de persoane sunt afectate de boala Lyme în Statele Unite în fiecare an, iar se estimează că ea afectează aproximativ 15% din populația globală.

Această afecțiune este răspândită prin mușcătura de căpușă cu picioare negre, cunoscută și sub numele de căpușa cerb. Multe dintre persoanele care se îmbolnăvesc de boala Lyme dezvoltă o erupție cutanată roșie sau roz în formă de cerc, care se extinde pe o suprafață de doi sau mai mulți centimetri.

Numai 20% dintre persoane manifestă această erupție caracteristică, care arată ca un ochi de taur pe o tablă de darts. Alte simptome alebolii Lyme includ febră, oboseală severă, dureri de cap, dureri musculare și articulare, precum și umflarea ganglionilor limfatici.

Febra pătată a Munților Stâncoși

Numărul cazurilor de febră petețată a Munților Stâncoși a înregistrat o creștere constantă în Statele Unite în ultimele două decenii, trecând de la 495 de cazuri în anul 2000 la 5.709 cazuri în 2019.

Boala febră petețată a Munților Stâncoși (RMSF) este transmisă de mai multe specii de căpușe, inclusiv căpușa de lemn specifică acestei zone montane, căpușa de câine american și căpușa de câine maro.

În afara erupției cutanate roșii cu pete, infecția prezintă și alte simptome timpurii, precum dureri de cap, febră și tulburări gastrointestinale.

Anaplasmoză

În Statele Unite, numărul cazurilor de anaplasmoză a cunoscut o creștere semnificativă, crescând de la 348 în anul 2000 la 5.655 de cazuri în 2017. Această boală este transmisă prin înțepătura căpușei cu picioare negre, cunoscută și sub denumirea de căpușa cerb.

Simptomele anaplasmozei apar de obicei la una sau două săptămâni după înțepătură și includ febră, frisoane, dureri de cap severe, dureri musculare, greață, vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.

Un nou virus este răspândit de căpușe

Oamenii de știință au descoperit un nou virus care se răspândește prin intermediul căpușelor. Sursa foto; EVZ

Babesioza

De obicei, în Statele Unite se raportează anual între una și două mii de cazuri de babesioză.

Unele persoane care contractează babesioza pot să nu prezinte niciun simptom și nu vor necesita tratament. Cu toate acestea, alții pot dezvolta simptome cum ar fi febra, durerile musculare sau articulare, greața și durerile de cap.

STARI

În ultimii ani, mușcăturile de căpușă stelară singuratică au fost tot mai des asociate cu sindromul alfa-gal, cunoscut și ca alergie la carne roșie. Cu toate acestea, căpușele stelare singuratice pot, de asemenea, să transmită o infecție denumită STARI (Southern tick-associated rash illness).

Un simptom important al STARI este apariția unei erupții cutanate, asemănătoare cu ochiul de taur caracteristic bolii Lyme. Această erupție cutanată asociată cu STARI apare, în general, după aproximativ șase zile.

Pacienții cu STARI prezintă erupții cutanate mai puțin extinse și cu pete mai mici în comparație cu cele observate în cazul bolii Lyme.

În plus, pacienții diagnosticați cu STARI pot prezenta și simptome precum oboseală, dureri de cap, febră și dureri musculare. Fiind adesea confundată cu boala Lyme, numărul exact de cazuri de STARI înregistrate anual nu este clar.

Ne puteți urmări și pe Google News