Cinci ani prizoniera in mainile gherilelor marxiste columbiene

Cinci ani prizoniera in mainile gherilelor marxiste columbiene

Maine se vor implini cinci ani de cand fosta candidata ecologista la presedintia columbiana, Ingrid Betancourt, a fost luata ostatica de gherila marxista Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), releva AFP.

Calvarul ei a inceput in timpul campaniei electorale prezidentiale din 2002. Femeia, care are acum 45 de ani, distribuia atunci Viagra trecatorilor, in scopul de a denunta in acest fel furturile din bunurile statului.

Ea a fost luata cu forta de membri ai gruparii la 23 februarie 2002, in apropiere de Florencia, la 600 de kilometri sud de capitala Bogota. Betancourt a fost dusa in fieful FARC - o zona demilitarizata cu o suprafata de 42.000 kmp.

Acum, familia sa traieste o adevarata tragedie si nu mai stie ce strategie sa adopte pentru a-i obtine eliberarea. "Am incercat deja totul pentru ca Ingrid sa fie din nou libera. Am negociat cu diavolul (guvernul columbian), cu Dracula (gherila), dar in zadar!”, exclama dezarmat Juan Carlos Lecompte, sotul prizonierei.

Ne puteți urmări și pe Google News

El este de parere ca abia dupa 5 ani de-acum incolo, dupa ce actualul presedinte isi va incheia mandatul si va fi instaurat un nou guvern, sotia sa s-ar putea intoarce acasa. Juan Carlos Lecompte a explicat ca numai autoritatile din Franta au sarit in ajutorul lui Ingrid, doar ca presedintele columbian Alvaro Uribe a tratat cu dispret interventia francezilor, acesta avand o parere extrem de proasta despre europeni. Un adversar politic incomod Ingrid Betancourt a reusit sa castige simpatia multor columbieni, dar si-a facut si numerosi dusmani. Caracterul ei puternic, pofta de viata, curajul de a spune ce crede i-a infuriat pe multi lideri politici care au acuzat-o ca este o activista iute la manie si care vrea sa-si castige popularitatea prin lovituri mediatice.

Ea si-a inceput cariera de parlamentar dupa o campanie in care a distribuit pe strazile capitalei prezervative, sub sloganul "Coruptia este SIDA societatii noastre. Sa ne protejam!”. Ecologista convinsa, Betancourt nu era insa o novice in materie de politica.

A obtinut o diploma in stiinte politice la Paris, fiind eleva premierului francez Dominique de Villepin, cu care a continuat sa tina o stransa legatura. Nici familia sa nu a fost straina de viata politica.

Tatal ei, Gabriel, a fost ministru al educatiei, dupa care a devenit ambasador la UNESCO. In ciuda faptului ca a fost luata ostatica chiar in timpul campaniei electorale, familia ei i-a mentinut candidatura la prezidentiale. Totusi, Betancourt nu a obtinut decat 0,5% din sufragii.

VIATA DE PRIZONIER

5 ani in jungla

23 februarie 2002: Ingrid Betancourt este rapita, in apropiere de Florencia

23 iulie 2002: apare o prima inregistrare video cu ostatica

7 august 2002: Alvaro Uribe, adversar al FARC, devine presedinte

8 noiembrie 2004: FARC refuza un schimb de prizonieri - 50 de rebeli pentru 59 de ostatici, printre care Betancourt

23 septembrie 2005: Bogota denunta ingerintele franceze dupa ce presa columbiana scrie ca un emisar francez a facut demersuri secrete pe langa FARC

29 mai 2006: Uribe este reales

24 sept. 2006: un responsabil FARC anunta ca Betancourt traieste in acelasi conditii ca membrii gherilei