Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cinci ani de la dispariția lui Johnny Răducanu. Lupta pe avere continuă
Cinci ani de la dispariția lui Johnny Răducanu. Lupta pe avere continuă

Cinci ani de la dispariția lui Johnny Răducanu. Lupta pe avere continuă

După ce şi-a trăit viaţa din plin, sub asediul aplauzelor, „monstrul sacru“ al muzicii de jazz din România a plecat dintre noi fără să-şi ia rămas bun. Pe 19 septembrie 2011, pianistul s-a stins în vila pentru care acum se bat moştenitorii

Ieri, s-au împlinit cinci ani de când Johnny Răducanu a plecat la Ceruri pentru a le cânta îngerilor. „Monstrul sacru“ al muzicii de jazz din România a lăsat în urma sa o carieră impresionantă, dar şi o avere pentru care rudele şi femeia care i-a stat alături artistului până în ultima clipă se războiesc din momentul în care a închis ochii pentru totdeauna. „Mărul discordiei“ este un apartament cu cinci camere situat într-o casă din sectorul 2 al Capitalei, pe care pianistul l-ar fi cumpărat cu numai câteva luni înainte de a muri. Aici a început tot scandalul, iar apariţiile părţilor implicate în sălile de judecată s-au înmulţit.


FOTO: Aceasta este vila pentru care se luptă rudele şi femeia în braţele căreia s-a stins Johnny RăducanuMoştenitorii nu îşi pot lua partea din avere

Pe actele casei, evaluată în urmă cu cinci ani la 90.000 de euro, Johnny a trecut-o şi pe femeia care i-a stat alături în ultima parte a vieţii, ceea ce i-a enervat pe moştenitori. Potrivit certificatului de moştenire, partea de casă care i se cuvine artistului, dar şi obiectele din apartament le revin nepoţilor, Paul şi Antoaneta Creţu, şi lui Dumitru Creţu, fratele lui Johnny Răducanu, decedat în urmă cu un an, la vârsta de 92 de ani. Însă, potrivit nepoatei, femeia în braţele căreia s-a stins maestrul, nu vrea să le dea nimic. Aceştia susţin că femeia a primit o notificare conform căreia trebuie să îi lase să ia bunurile ce li se cuvin, dar ea refuză în continuare să le dea acele lucruri. În plus, aceştia au acuzat- conturile maestrului, o parte chiar în ziua înmormântării.

Câte 88.807 lei pentru moştenitori

În urmă cu un an, Tribunalul Bucureşti a făcut lumină în acest caz. O obligă pe femeie să plătească moștenitorilor Dumitru Crețu, Paul Vasea Crețu și Antoaneta Crețu câte 88.807, 83 lei, contravaloare a cotei de 1/6 din imobil și teren indiviz. Mai mult, aceasta trebuia să-i achite lui Mihai Crețu, fiul lui Dumitru Crețu – cel mai mare dintre frații lui Johnny Răducanu, decedat anul trecut – suma de 765,93 lei cheltuieli de judecată. Decizia nefiind definitivă. Maestrul provenea dintr-o familie de romi cu tradiție muzicală și s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz, la contrabas, încă de la 19 ani.

Unul dintre nepoţi vrea să publice o carte despre viața maestrului: „Unchiul meu a fost un om deosebit. A iubit și muzica, și femeile. Lucrez la o carte despre viața lui, care se va numi «Johnny Răducanu este unchiul meu». Acolo voi scrie și despre femeile care i-au trecut prin pat. Și nu au fost puține”, a declarat, pentru EVZ, Antoaneta Crețu.

Înmormântat lângă fosta soţie

Johnny Răducanu (numele real Creţu Răducanu) a încetat din viaţă pe 19 septembrie 2011, la vârsta de 80 de ani. Maestrul avea probleme grave cu inima şi diabetul, iar dorinţa acestuia a fost să fie îngropat la Cernica lângă marea iubire a vieţii lui, fosta sa soţie. Femeia în braţele căreia s-a stins a ţinut cont de dorinţa lui şi l-a înmormântat lângă fosta soţie, Geta Costin, care a murit în 2007 şi alături de care muzicianul spunea că a învăţat cu adevărat ceea ce înseamnă să iubeşti, dăruind.