Criza energetica și explozia facturilor sunt două dintre marile pericole care îi pândesc pe români. Iulian Iancu, președintele World Energy Council spune că 20.000 de companii s-au închis zilele trecute. „Acest proces va continua pentru că este aproape imposibil să faci faţă la aceste preţuri", susține Iancu.
Astfel, potrivit cifrelor oficiale 20.000 de companii s-au închis săptămâna trecută. „Cifra este şocantă. Sunt firme disperate pentru că au contracte la export încheiate cu valori încheiate anterior şi nu le mai pot onora şi atunci sunt în imposibilitatea să mai facă faţă", a spus Iulian Iancu, președintele Comitetului Roman- World Energy Council.
Sunt 647.000 de firme în ţară. 20.000 au cedat săptămâna trecută.
„Acest proces va continua pentru că este aproape imposibil să faci faţă la aceste preţuri. Trebuie de urgenţă făcut un plan de criză. Noi suntem într-o criză fără precedent. Suntem în faţa unei furtuni care va ţine toată iarna (...). Ca să ne pregătim ne trebuie o autoritate naţională pentru situaţiile de criză de acest gen", a mai spus Iulian Iancu, la Antena 3".
„Guvernul pune capac şi pune preţ reglementat pe perioadă de şase luni minim”
Ca o soluție pentru rezolvarea crizei, Iulian Iancu propune guvernului să îngheţe preţurile la energie. „Este soluţie de ieşire din această situaţie. Imediat Guvernul pune capac şi pune preţ reglementat pe perioadă de şase luni minim. Să îngheţe preţul la o valoare suportabilă (...). Este o măsură radicală, este o întoarcere din piaţa liberă pentru şase luni de zile. E o asumare politică de mare curaj, dar se poate. Şi ajută şi populaţia şi economia", a conchis Iulian Iancu referitor la criza din energie.
Scumpirile la energie au început să afecteze și coloșii industriali din România. Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură și industrie, anunță că se pregătește să oprească temporar activitățile de producție, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică.
Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.
Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, unităţi de învăţământ publice și private, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.
Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.