Noile cifre de școlarizare au fost aprobate de Guvern. Peste 62.000 de locuri în facultăți

Noile cifre de școlarizare au fost aprobate de Guvern. Peste 62.000 de locuri în facultăți

Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2019 – 2020 a fost aprobat de către Guvern. În documentul dezbătut în ședința de Guvern, universităților de stat le sunt alocate 144 de de specializări, iar celor private 14 domenii. Acadamia de Studii Economice din București (ASE) a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de locuri față de anul universitar în derulare, mai precis 740 de locuri în plus.

În cadrul Hotărârii de Guvern sunt incluse informații cruciale privind desfășurarea următorului an universitar, precum numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați, limba de predare sau forma de învățământ, numărul de credite pentru fiecare program de studii universitare, localitățile unde se va desfășura activitatea didactică și domeniile și programele de studii universitare acreditate să funcționeze provizoriu.

Universitatea Politehnica din București a primit mai multe specializări, printre care merită a fi menționate „Energetică și Tehnologii informatice” (cu 60 de locuri), „Informatică aplicată în ingineria mediului” (60 de locuri) sau „Ingineria sistemelor de propulsie pentru autovehicule” (50 de locuri). De asemenea, la specializările „Mecatronică și Robotică” numărul de locuri a crescut de la 60 la 90, iar la „Autovehicule rutiere” se pot înscrie 175 de studenți, față de 160 din anul universitar actual.

Schimbări majoare au loc și în Academia de Studii Economice din București. Facultatea de Administrarea Afacerilor, la specializarea „Administrarea afacerilor în limba engleză”, a primit în plus 150 de locuri față de anul universitar în derulare, unde se puteau înscrie doar 200 de studenți, ajungându-se la 300. În aceeași direcție s-a mers și la „Administrarea afacerilor în limba franceză”, care a ajuns la 180 de locuri, față de 100. La fel s-a vntamplat și la „Administrarea afacerilor în limba germană”, iar Facultatea de Management, cu specializarea „Management”, numărul a crescut de la 600 la 650.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, SNSPA, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Ovidius din Constanța și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu sunt celelalte instituții de învățământ superior care s-au bucurat de majoarea numărului de studenți, care se pot înscrie. În total, pentru anul universitar 2019-2020, a fost propus către Guvern de Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior un număr de peste 62.000 de locuri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News