În ultimele 48 de ore, de când a oficializat criza guvernului galben-verde (Liga Nord şi M5S), l-au făcut în toate felurile: „dictatorul”, „paiaţa”, „iresponsabilul”, „amatorul”. Iar el, Matteo Salvini, zâmbeşte, parcurge oraş după oraş, convinge oamenii, explică motivaţiile sale, proiectul său, ideile sale pentru „un guvern stabil, curajos şi serios''.
Dar e clar că Salvini înainte de a rupe guvernul a sondat pulsul pieţii, exact cum făcea odinioară Umberto Bossi. Cifrele nu explică însă graba cu care Salvini încearcă să cucerească Sudul pentru a asigura voturile necesare. Chiar ieri, în turneul său pe care l-a numit "Turul verii italiene" Salvini a reiterat că "unicul lucru la care mă aştept este ca Parlamentul să se exprime cât mai repede posibil, nu după vacanţa din august, ci înainte. Noi suntem gata să mergem în Parlament luni, marţi, miercuri, joi, oricând şi oricât timp este nevoie. Cu cât se votează mai repede, cu atât italienii vor avea mai rapid un guvern nou şi o altă viziune economică". "Deja lucrăm la un proiect şi vom dialoga în mod constructiv cu Europa.
Renunţarea la euro este o ipoteză care n-a fost încă luată în calcul. Eu privesc în viitor şi pregătesc un guvern stabil, curajos şi serios pentru italieni".
Rămâne exigenţa lui Salvini de a grăbi lucrurile
Matteo vrea să profite de unda de simpatie a opiniei publice care este încă de partea sa, scrie editotialistul Fabio Rubini. M5S reacţioneată prin vocea lui Beppe Grillo : "Mă voi ridica pentru a salva Italia de noii barbari. Trebuie să facem schimbări? Să le facem, ce e cu atâtea alegeri anticipate". Planul şi gândul unei victorii anunţate este cartea pe care Salvini trebuie s-o joace după modelul clasic "bate fierul cât e cald".