Cifre devastatoare pentru învățământul românesc! Câți tineri rămân cu opt clase
- Mihai Soica
- 28 februarie 2020, 10:16
Un raport al Comisiei Europene arată că foarte mulți tineri români nu mai merg la școală după ce termină clasa a VIII-a, fapt ce constituie un fenomen îngrijorător.
Raportul arată faptul că peste 254.000 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani, ceea ce reprezintă 15,7%, din totalul elevilor școlarizați în anul 2019, în România, au absolvit cel mult clasa a VIII-a. Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europene, rata de părăsire timpurie a școlii, a scăzut cu câte un procent între anii 2017-2019, dar cifra celor care preferă să nu își mai continue studiile rămâne îngrijorătoare.
Potrivit edupedu.ro acest procent 18,1% în 2017, și a ajuns în 2019, la 15.7 la sută. Îngrijorător mai este faptul că în anul 2011, România și-a luat angajamentul ca anul 2020, acest procent să ajungă 11,3%, cifră care nu mai pare una realistă în contextul indicat. Media Uniunii Europene a fost în 2019 de 10,3%.
Tinerii care părăsesc prematur școala sunt acei tineri care la vârsta de 18-24 de ani nu au absolvit mai mult de clasa a VIII-a și care nu au mai urmat apoi cursuri de formare. Aceștia sunt mai predispuși riscului asociat șomajului sau al celui de a câștiga mai puțin odată ce găsesc un loc de muncă. Potrivit Comisiei Europene toate studiile arată că pe viitor, doar unul dintre zece tineri, care nu au absolvit decât opt clase se va putea angaja, restul urmând să presteze munci necalificate. Această problemă generează o serie de costuri publice și sociale, sub forma unor venituri și a unei creșteri economice mai mici, a unor venituri fiscale mai reduse și a unor costuri mai ridicate pentru serviciile publice, cum sunt cele din sănătate, justiție și plata prestațiilor sociale.