Preşedintele explică faptul că decesele sunt în scădere, iar economia îşi revine, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence spune că „este încurajator că circa jumătate din noile cazuri de contagiere cu coronavirus se referă la persoane sub 35 de ani”, fiindcă „cei mai tineri sunt mai puţin susceptibili la a avea consecinţe”.

Dar în Statele Unite, unde cifrele pandemiei înregistrează un nou record, contagierile ar putea fi de cel puţin 23 de milioane, de zece ori mai mult decât decât au indicat până acum cifrele oficiale.

Estimarea este a celei mai autorizate instituţii federale în materie de sănătate, Centers for Disease Control and Prevention şi – a explicat directorul Robert Redfiled – a fost obţinută pe baza eşantioanelor de sânge recoltate la nivel naţional. Eşantioane care dezvăluie prezenţa anticorpilor.

Cu totul altceva, deci, că prea multele teste ar face să scadă numărul oficial al cazurilor în Statele Unite, cum a susţinut preşedintele american, dezminţit de experţi şi de Bill Gates.

Mai mult, Anthony Fauci, cel mai înalt expert angajat de Casa Albă pentru a înfrunta din punct de vedere medical pandemia, a admis în ultimele ore că pe frontul strategiei „ceva nu funcţionează”.

Fauci a explicat cum se evaluează o nouă abordare, aceea a „pool testing”, adică a face teste pe mai multe persoane în acelaşi timp, pe grupuri întregi, pentru a afla mai rapid cazurile de contagiere ca ele să fie izolate mult mai rapid şi eficace. La acest aspect lucrează deci „task force”, condusă de vicepreşedintele Mike Pence, ieşit în faţa presei după două luni de zile.

Între timp, situaţia se agravează din ce în ce mai mult mai ales în Florida şi în Texas, unde s-a dat ordinul de închidere a tuturor barurilor, dar nu a restaurantelor şi a altor locuri publice.

E greu de spus dacă ajunge pentru frânarea răspândirii contagierilor în număr record care a făcut posibilă înregistrarea unui boom de 9.000 de noi cazuri în Florida într-o singură zi şi alte 16.000 în 3 zile în Texas.

Ca să nu mai vorbim de California, unde chiar se vorbeşte despre redeschiderea şcolilor. Mai liniştită este situaţia în fostul epicentru al pandemiei, New York, unde deja se vorbeşte despre trecerea la „faza a treia” începând cu 6 iulie, după cum titrează presa americană.