Înfrângerile suferite în Siria și Irak determină ISIS să recurgă tot mai des la dirijarea de la distanță a atentatelor, prin internet.
Aflată în retragere pe fronturile din Orientul Mijlociu, cu fiefurile amenințate, ISIS mizează din ce în ce mai mult pe manipularea prin internet a tinerilor jihadiști, îndemnați să iasă la acțiune peste tot în lume, avertizează experții.
Aceste atacuri sunt adeseori atribuite faimoșilor „lupi singuratici”, însă investigațiile ulterioare demonstrează că în aproape toate cazurile autorii lor ar fost motivați, încurajați, ajutați, îndrumați, uneori aproape minut cu minut, de ciber-păpușarii deveniți maeștri în arta de instigare a adepților de a-i „lovi pe necredincioși”.
Rutele spre teritoriile Califatului din Siria și Irak fiind tot mai controlate, liderii ISIS îi incită pe adepții lor să lanseze atacuri acolo unde locuiesc, chiar și cu mijloace improvizate, care, așa cum s-a dovedit la Nisa sau Berlin, nu au fost mai puțin distrugătoare.
Într-un raport publicat luni, experții ONU afirmă:
„Numeroase atacuri, care par să fi fost inspirate și revendicate de ISIS sunt atribuite inițial unor făptași solitari, însă investigațiile ulterioare demonstrează că autorii lor au primit adesea sprijin și ajutor material de la alți extremiști.”
Cazurile reale de „lupi singuratici”, care nu vorbesc cu nimeni despre intențiile lor, nu contactează pe nimeni, nu au nevoie de nimeni pentru a-și alege ținta, a-și găsi armele și a trece apoi la acțiune, sunt rarisime.
Cabinetul de expertiză Soufan Group din New York, nota recent, citat de Le Point:
„Cel mai adesea, o rudă apropiată sau un prieten al autorului atacului știa ceva dinainte, sau jihadistul primise prin internet încurajări, motivații sau comunicase ceva pe marginea acestui subiect.”
În ultimele luni, atentatele sau tentativele dejucate în ultima clipă, mai ales în Franța, Australia, Germania, Indonezia, India, Malaysia sau Bangladesh, au aparținut unor ucenici-jihadiști racolați via internet de manipulatori ISIS specializați în asemenea sarcini, aflați în Siria sau Irak și care operează prin intermediul unor aplicații codificate.
Bridget Moreng, analist la cabinetul Valens Global din Washington, afirmă:
„Deși eliberarea teritoriilor pe care mișcarea jihadistă le controlează este crucială pentru a slăbi forța organizației, ea va găsi fără îndoială mijloace de a se adapta.”
Și Moreng adaugă:
„Utilizarea coordonatelor virtuale este o strategie la care grupul poate recurge multă vreme de acum încolo. Astfel, el poate opera oriunde, având ca singure arme un calculator și o conexiune internet (...) Occidentul trebuie să se pregătească să sufere atacuri mult timp după căderea Califatului.”
Unul dintre cei mai faimoși și periculoși păpușari este francezul de origine algeriană Rachid Kassim, de 29 de ani. Numele său, pseudonimele, urmele conexiunilor sale au fost descoperite de anchetatori în mai multe cazuri, mai ales asasinarea, la sfârșitul lui iulie, în Franța, de către doi jihadiști tineri, a unui preot în biserică.
În jur de cincisprezece persoane, mulți minori, au fost reținuți și inculpați de atunci pentru amenințări sau planuri de atentate inspirate de chemările la crimă, cel mai adesea publicate pe mesageria criptată Telegram.
Într-o înregistrare video din iulie, Kassim îndemna:
„Rupe-ți biletul pentru Turcia, paradisul este înaintea ta. Manipulezi doi trei vagabonzi, găsești o armă în orice cartier.”
În cursul unei anchete de presă, difuzate joi, ziaristele de la emisiunea TV Envoyé Spécial din Franța s-au dat drept fete radicalizate și l-au contactat pe Rachid Kassim. Într-un mesaj audio, acesta le-a răspuns:
„În ceea ce privește acțiunile pe care ai vrea să le faci, sunt două posibilități: fie încerci să vii aici, fie faci vreo șmecherie acolo, dacă înțelegi ce vreau să spun.”