Directorul CIA l-a avertizat pe Donald Trump că anularea acordului nuclear cu Iranul ar fi o „decizie dezastruoasă și culmea nebuniei”.
Într-un interviu acordat BBC, John Brennan l-a sfătuit pe noul președinte să fie precaut în ceea ce privește promisiunile Rusiei, blamând Moscova pentru suferința creată în Siria.
În campania electorală, Trump a amenințat că va renunța la acordul cu Iranul și a dat de înțeles că va lucra mai îndeaproape cu Rusia. Brennan va demisiona în ianuarie, după patru ani la conducerea CIA.
Brennan a subliniat mai multe domenii în care administrația americană trebuie să acționeze „cu prudență și disciplină”, printre aceastea fiind limbajul folosit în privința terorismului, relațiile cu Rusia, acordul nuclear cu Iranul și modul în care sunt desfășurate forțele secrete ale CIA-ului.
Războiul din Siria
Brennan a decris dur realitatea din Siria, susținând că atât regimul sirian, cât și rușii sunt responsabili de uciderea „scandaloasă” a civililor din această țară. Administrația Obama a susținut rebelii moderați din Siria, care luptă cu regimul de la Damasc.
Directorul CIA a declarat că SUA ar trebui să continue să sprijine rebelii pentru a rezista în fața atacurilor violente ale Siriei, Iranului, Hezbollahului și Rusiei
În ceea ce privește rolul Rusiei în influențarea alegerilor din SUA, prin hackeri și publicarea unor informații false, directorul CIA a confirmat că Rusia a încercat să desfășoare astfel de acvitități, dar colegii din serviciile interne trebuie să confirme dacă au reușit sau nu, care a fost impactul lor.
A confirmat, însă, că a discutat cu mai mulți „colegi” ruși despre această problemă și i-a avertizat că astfel de acțiuni se pot întoarce împotriva lor.
„SUA nu ar trebuie să coboare la nivelul lor” pentru că riscă să escaladeze situația, prin răspunsul dat unor hackeri ruși, dar există alte metode prin care să se asigure că Rusia a înțeles că astfel de acțiuni sunt inacceptabile.
Fără precedent
Referindu-se la acordul cu Iranul, Brennan a avertizat că renunțarea la acest document ar fi „dezastruoasă”, și ar fi o premieră ca o administrație să distrugă un acord realizat de administrația precedentă.
Un astfel de gest ar risca să înrătățească relațiile cu Iranul și să dea apă la moară extremiștilor iranieni.
„Cred că ar fi un gest prostesc al administrației viitoare să distrugă acest acord”, a spus el.
În 2015, Iranul a fost de acord să semneze un acord pe termen lung, cu șase țări: SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania, conform căruia a acceptat să restricționeze activitățile nucleare în schimbul ridicării sanțiunilor economice dure.
Administrația Obama a susținut că acordul va opri Iranul de la obținerea armei nucleare, dar în timpul campaniei electorale Trump a descris acordul ca pe un dezastru și a spus că-l va anula.
Până acum, după alegeri, Trump nu a mai vorbit despre acest subiect, dar cel pe care l-a nominalizat la conducerea CIA, Mike Pompeo, este un critic fervent al acordului.