Doar doi din cei trei candidaţi la şefia Fondului Monetar Internaţional au fost acceptaţi să rămână în cursă, guvernatorul Băncii Centrale Israeliene, Stanley Fischer, fiind descalificat, din cauza vârstei sale prea înaintate, relatează "The Wall Street Journal".
Într-un anunţ făcut aseară, consiliul de administraţie al FMI a precizat că îi va intervieva doar pe guvernatorul Băncii Centrale din Mexic, Agustín Carstens, şi pe ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, pentru postul de director al instituţiei. Declaraţia nu-l menţiona pe ultimul înscris în cursă, candidatul surpriză, înscris sâmbătă, după ce se încheiase perioada de nominalizări, Stanley Fischer (67 de ani). O femeie de succes Christine Madeleine Odette Lagarde (55 de ani) este, de patru ani, ministrul afacerilor economice, finanţelor şi industriei din Franţa. Anterior, ea a ocupat postul de ministru al agriculturii şi pescuitului (mai-iunie 2007) şi ministru al comerţului (2005-2007) în guvernul condus de Dominique de Villepin. Lagarde a fost prima femeia care a devenit ministru al economiei într-o ţară din grupul G8, al ţărilor puternic industrializate.
Avocat în domeniul muncii şi legislaţiei antitrust, Lagarde a intrat în istorie ca prima femeie ce a devenit preşedinte al unei firme internaţionale de avocatură Baker & McKenzie. În 2009, „The Financial Times” a considerat-o cel mai bun ministru al economiei din statele zonei euro. Economist cu studii la Chicago Agustín Guillermo Carstens (63 de ani) este un economist mexican, numit în funcţia de guvernator al Băncii Mexicului, la 1 ianuarie 2010. Anterior, a ocupat funcţii precum cea de ministru al finanţelor în cabinetul condus de Felipe Calderón (2006-2009), director adjunct al FMI (2003-2006) şi trezorier la Banca Mexiului.
Are studii de masterat şi doctorale la Chicago (1983-1985), coordonatorul tezei sale de doctorat fiind ex-directorul FMI Michael Mussa. În 26 martie 2007, Carstens a fost numit director al Comitetului comun al Băncii Mondiale şi FMI, o funcţie ocupată de obicei de un ministru de finanţe dintr-o ţară în curs de dezvoltare. Fischer, un expert respectat Limita de vârstă pentru ocuparea poziţiei de director al FMI este 65 de ani. "Nu a existat suficient de multă susţinere în interiorul consiliului director, pentru a recomanda amendarea acelei prevederi din regulamentul intern", a precizat un purtător de cuvânt al Fondului Monetar. Deşi este un specialist recunoscut în cercurile politice şi financiare ale lumii şi a mai ocupat o funcţie la FMI, cea de director adjunct, israelianul Stanley Fisher nu a fost acceptat, de data aceasta, printre finalişti. Fischer s-a născut în Zambia şi are cetăţenie dublă, israeliană şi americană. El a declarat, la înscriere, că speră să poată "învinge" o regulă învechită a FMI, cea referitoare la limita de vârstă. "Nu este înţelept, la acest moment, să spui cuiva care are 67 de ani şi care se simte plin de energie că e prea bătrân", a apreciat, duminică, Stanley Fischer, într-un interviu.