CHRISTIAN MITITELU: Reverberatiile cazului "Litvinenko"
- Adam Popescu
- 18 iulie 2007, 03:00
Raceala care afecteaza relatiile ruso-britanice confirma deteriorarea generala a raporturilor dintre Rusia si Occident.
Expulzarea din Marea Britanie a patru diplomati rusi este un gest simbolic. De obicei atrage reciprocitate. Moscova pluseaza, subliniind ca riposta va avea urmari „cat se poate de grave”.
Guvernul britanic nu putea musamaliza cazul „Litvinenko”. Fostul agent KGB, refugiat in Marea Britanie si devenit cetatean britanic, a fost asasinat la Londra cu o substanta toxica radioactiva care a periclitat sanatatea celor veniti in contact cu victima.
Pentru procuratura britanica, principalul suspect este un fost coleg al lui Litvinenko care l-a vizitat la Londra. Autoritatile ruse avanseaza alte teorii, dar spun ca Lugovoi poate fi judecat in Rusia.
Iata contextul in care guvernul britanic a cerut, demonstrativ, extradarea suspectului; demonstrativ, caci Constitutia Rusiei nu permite extradarea, fapt in sine ingrijorator.
Dar Constitutia nu interzice cooperarea. Or, Rusia a ingreunat ancheta britanica, nestabilind nici macar de unde provine poloniul radioactiv transportat la Londra.
Ceea ce intareste suspiciunea ca Lugovoi nu a actionat fara sprijin sau ordine de la cel mai inalt nivel. Expulzarea diplomatilor este un protest si un avertisment.
Cazul „Litvinenko” ar trebui sa preocupe toate democratiile. Reactia Rusiei se inscrie in politica autoritara a presedintelui Putin: suprimarea libertatilor democratice si repudierea angajamentelor internationale (inclusiv participarea la tratatul privind armele conventionale in Europa) din vremea presedintiei Eltan.
Este o politica populara in Rusia. Dl Putin va avea nevoie de sprijinul votantilor pentru eventualul sau successor. Dar, dincolo de considerentele electorale, este limpede ca Rusia vrea sa-si recastige statutul de mare putere; ca vrea sa impiedice extinderea influentei occidentale la rasarit de Prut; ca vrea sa aiba din nou un cuvant de spus in treburile Europei.
De aceea, se impune formularea unei pozitii coerente si unitare a Occidentului fata de Moscova, inclusiv in problema importurilor de gaz.