Evenimentul Zilei > Politica > Chiţoiu, salvat de zece liberali şi de Putere
Chiţoiu, salvat de zece liberali şi de Putere

Chiţoiu, salvat de zece liberali şi de Putere

Camera Deputaţilor a votat împotriva începerii urmăririi penale a fostului ministru de Finanţe. În premieră, acesta nu a fost protejat de colegii săi din PNL, ci de majoritatea controlată de PSD.

Nu liberalii, ci noua majoritate USL s-a împotrivit ieri, în Parlament, cererii procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva lui Daniel Chiţoiu. Fostul ministru de Finanţe este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul ASF. Este o premieră ca un parlamentar să fie apărat de Justiţie nu de către colegii săi de partid, ci de adversarii politici.
Au fost 248 de voturi împotrivă, 108 pentru şi 3 anulate. UDMR şi alianţa PSD, UNPR, PC au votat în bloc pentru respingerea cererii de urmărire penală a lui Chiţoiu, demers la care s-ar fi alăturat şi parlamentarii PP-DD, cu excepţia unuia singur.
Chiţoiu şi-a făcut lobby
Potrivit surselor EVZ, zece liberali au votat la cot cu USD. Aceştia sunt fie apropiaţi ai lui Chiţoiu, fie deputaţi pe care acesta i-a rugat de dimineaţă să îl ajute. Votul de ieri i-a şubrezit acestuia şi mai mult poziţia în PNL. "Ce opoziţie face Chiţoiu dacă a fost salvat de coaliţia guvernamentală?" s-a întrebat un lider al PNL.
PNL a luat chiar în calcul ideea înaintării unei plângeri penale împotriva premieruluiVictor Ponta, legat de ordonanţa de urgenţă cu dedicaţie privind ASF care îi dă bătăi de cap lui Chiţoiu. Ideea a fost respinsă întrucât scandalul îi putea atinge şi pe liberali. PNL va încerca totuşi să lege scandalul de la ASF de premier, întrucat şi el a semnat ordonanţa de urgenţă.
Soţul în siguranţă, soţia la DNA
În timp ce fostul ministru de Finanţe, sub umbrela imunităţii, a scăpat de procurori, soţia sa este pusă sub acuzare de DNA. Laura Chiţoiu este acuzată de abuz în serviciu. În calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ea a modificat componenţa unei comisii de examinare.
În acelaşi dosar, Dan Radu Ruşanu (64 de ani) a fost reţinut pe 25 februarie 2013 de procurorii DNA. Acuzaţiile anchetatorilor sunt dintre cele mai grave, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. O săptămână mai târziu, o instanţă superioară l-a arestat pe Ruşanu. El este suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea" intereselor Carpatica Asig.
În schimb, Chiţoiu, care a promovat ordonanţa respectivă în guvern, poate sta deocamdată fără griji. (A contribuit Laura Ciobanu)
Băsescu critică Parlamentul
Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur decizia Camerei Deputaţilor în cazul Chiţoiu. "Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi din nou să lase justiţia liberă", a spus şeful statului. "Dacă azi s-ar fi dat aviz ca dl Chiţoiu să fie anchetat, cu certitudine ar fi trebuit să spună cum a primit şi aprobarea de la premier şi cât de deschis a fost premierul ca o OUG care nu a circulat la toţi miniştrii să fie aprobată peste noapte". Băsescu a făcut lista deputaţilor şi senatorilor pe care Parlamentul i-a protejat: Victor Paul Dobre (PNL), Laszlo Borbely (UDMR), Akos Mora (PNL), Şerban Stoica (PDL), Ion Stan (independent, fost PSD), Vlad Cosma (PSD), Varujan Vosganian (PNL) şi Daniel Chiţoiu (PNL). "Este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament. Sunt toţi politicieni cu state vechi care fac parte din corupţia transpartinică", a spus Băsescu. (Mircea Marian)