Brian May, chitaristul formației Queen a avut un rol important într-o misiune spațiala condusă de NASA. În timpul unei amenințării iminente ale unui asteroid, artistul rock a creat imagini 3D pentru a ajuta cercetătorii. Ajutorul său a condus la reușita misiunii.
La data de 24 septembrie, nava spațială NASA, OSIRIS-REx era în mijloc călătoriei sale către Bennu. Bennu este un asteroid cu un pericol potențial extrem de ridicat pentru Pământ. Asteroidul are o șansă din 2.700 de a se ciocni direct cu planeta noastră. Această probabilitate reprezintă cea mai mare probabilitate identificată pentru un obiect spațial din istorie.
Misiunea spațială la care a participat vedeta rock a avut ca scop descoperirea posibilității dezvoltării vieții de pe Pământ în spațiu. Însă lucrurile nu au fost așa de simple, deoarece înainte să se răspundă la această întrebare, astronauții mai avea o altă grijă pe cap. Aceasta viza reușita de aterizare pe asteroid.
Contribuția vedetei rock
O parte semnificativă din succesul acestei misiuni i s-a datorat chitaristului Brian May. Artistul a făcut parte din trupa Queen. Vedeta rock a realizat reprezentări 3D ale suprafeței asteroidului Bennu. În acest fel, cercetătorii au reușit să vizualizeze mai bine un spațiu sigur de a ateriza.
Nava OSIRIS-REx, după ce a reușit o aterizare cu succes, a retras anumite substanțe de pe obiectul spațial. La acest moment, pe nava spațială se află o mostră de 60 de grame. Aceste substanțe ar putea ajuta cercetătorii să dovedească existența precursorilor extratereștrii ai vieții de pe Terra.
Misiunea a fost extrem de periculoasă
„Ai crede că asteroizii sunt bucăți de reziduuri spațiale ce ne-ar putea lovi. Nu te gândești că de fapt sunt probabil responsabili pentru existența noastră aici. Probabil nici nu ar exista biosfera fără asteroizi. Este posibil ca semințele vieții să provină de la aceștia; este o idee incredibilă. Așa că asteroizii au devenit centrul pentru absolut tot: dacă înțelegem asteroizii, ne vom înțelege pe noi înșine”, a spus Brian May.
Deși asteroidul Bennu pare a fi un obiect spațial inert, acesta este o colecție de 77,5 milioane de tone de roci ținute împreună de o forță gravitațională destul de slabă. În acest fel, orice obiect străin care se apropie prea repede de asteroid riscă să fie „înghițit”, și distrus complet.
Asteroidul a fost numit după un zeu egiptean, și anume zeul egiptean al Creației. Numele navei este, de asemenea, inspirat de către mitologia egipteană.
Această călătorie a avut o istorie lungă. A început în 2016, când nava spațiala a fost lansată din Florida. Mai apoi, a orbitat în jurul planetei noastre, și a reușit să ajungă în orbita asteroidului în luna decembrie a anului 2018. Mostrele de sol au fost extrase în luna octombrie a anului 2020, iar pe data de 24 septembrie se preconizează că astronauții se vor întoarce pe Terra, potrivit Știripesurse.