Chişinăul deschide o campanie de represalii diplomatice
- Adam Popescu
- 9 aprilie 2009, 08:03
Administraţia Vladimir Voronin a încercat ieri să iasă din criza internă, provocată de revoltele opozanţilor, transformând România în principalul duşman şi totodată organizator al demonstraţiilor violente care au avut loc marţi la Chişinău.
Declaraţiile dure ale preşedintelui moldovean au fost completate de măsuri diplomatice fără precedent, care includ expulzarea ambasadorului şi reintroducerea vizelor pentru cetăţeni români.
Potrivit agenţiei Ria Novosti, autorităţile moldovene se pregătesc să expulzeze trei jurnalişti români.
“Ei au fost implicaţi în activităţi incompatibile cu legile ţării”, a declarat o sursă din serviciile secrete din Republica Moldova, sub protecţia anonimatului. Steagul român l-a ruşinat pe liderul moldovean
„În toate evenimentele din Republica Moldova este implicată România. Ştim cine sunt autorii acestor evenimente, iar unii au reuşit să scape”, a declarat, ieri-dimineaţă, Voronin. „Violenţele de la Chişinău sunt organizate de agenţi infractori, de foşti politicieni care vor să ajungă la putere şi de cei care nu au fost în stare să ajungă în parlament”, a adăugat el.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri (este) o ruşine de neşters în politica noastră, în întreaga noastră democraţie. Întreaga naţiune moldoveană a suferit pentru prima dată cea mai mare umilire a independenţei lor, a propriei lor democraţii, când steagurile de la parlament şi administraţia prezidenţială au fost înlocuite cu steagurile României”, a mai spus Voronin, într-un interviu acordat RIA Novosti. Diplomaţi expulzaţi
Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat ieri la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău, unde i-a fost înmânată o notă prin care el şi mi nistrul-consilier al ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata. Măsura, anunţată la nivel de intenţie chiar de Voronin, a fost confirmată de un comunicat al MAEIE, care a precizat că nota prezentată celor doi diplomaţi menţionează „acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică” şi le pune în vedere că trebuie să părăsească teritoriul ţării în 24 de ore.
Şedinţa de guvern de la Chişinău a stabilit totodată şi reinstaurarea regimului de vize între Republica Moldova şi România, care intră în vigoare chiar de azi. Ministrul de externe Andrei Stratan a precizat că vizele vor fi acordate gratuit, potrivit Interfax, preluat de Mediafax. Băsescu se consultă cu Boc şi cu şefii serviciilor Demersurile Chişinăului au primit ieri un răspuns echilibrat de la Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), care „a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României” şi a calificat drept „aberante” măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie.
„Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României”, a precizat MAE. Într-un comunicat, Ministerul de Externe a spus totodată că nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.
Situaţia din Moldova era discutată ieri la Cotroceni, unde preşedintele Traian Băsescu i-a convocat pe premierul Emil Boc, ministrul de externe Cristian Diaconescu şi pe şefii serviciilor de informaţii. Mihnea Constantinescu, propus ambasador
Mihnea Constantinescu a fost propus, ieri, de ministrul de externe Cristian Diaconescu, pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova. Fost colaborator al lui Petre Roman în perioada în care acesta era prim-ministru, Constantinescu a fost adus în MAE de Adrian Severin şi a rămas în minister până când a devenit şef de cabinet al premierului PSD Adrian Năstase.
El a fost şi şef de cabinet al premierului liberal Călin Popescu-Tăriceanu. Constantinescu, apropiat şi al lui Mircea Geoană, a primit, aseară, avizul comisiilor de politică externă ale parlamentului. Dacă va obţine acordul Chişinăului, numirea sa va fi semnată de Traian Băsescu.
OBSERVATOR INTERNAŢIONAL
Emma Nicholson, „surprinsă” de rezultat Baroneasa Emma Nicholson, observator la scrutinul din Moldova, a declarat, ieri, pentru EVZ, că este „foarte surprinsă” de rezultatul alegerilor câştigate de comunişti şi că o renumărare a voturilor ar fi necesară. Nicholson a precizat că nu a putut urmări până la final procesul de contabilizare a voturilor, dar că până la ora 1.00 noaptea, comuniştii aveau 40% din voturi, iar partidele de opoziţie împreună, între 40 şi 45%. Europarlamentarul liberal a catalogat procesul de vot drept „tehnic corect”. Nicholson a semnalat însă „excluderea de la urne a sute de cetăţeni moldoveni” care doreau să vină din Transnistria să voteze, dar „au fost împiedicaţi de poliţie şi de serviciile de securitate transnistrene”. Nicholson a criticat şi declaraţia pozitivă privind desfăşurarea alegerilor, dată publicităţii de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. „Declaraţia finală de presă ar fi trebuit să fie mai precaută”, a apreciat Nicholson.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 08:03.
CITIŢI ŞI:
Moldovenii au ieşit în stradă la Paris Rusia sare în apărarea regimului de la Chişinău Copii săltaţi de poliţia lui Vladimir Voronin de pe patul de spital Fost consilier al lui Voronin, arestat CĂLIN HERA: Ursul comunist nu mai are din ce coadă să dea CHRISTIAN MITITELU: Comoţie la Chişinău VLAD ODOBESCU: Revolta fără lideri de la Chişinău