Chişinău: un test de maturitate politică pentru Chirtoacă
- Vlad Odobescu
- 4 iunie 2011, 15:36
Politicianul liberal candidează mâine pentru un nou mandat la Primăria Chişinău. Dacă-l va învinge pe comunistul Igor Dodon, poate deveni o soluţie pentru viitorul Republicii Moldova.
La articolul 78, alineatul 2, din Constituţia Republicii Moldova există o precizare care-l ţine deocamdată pe Dorin Chirtoacă departe de ambiţii mai mari: "Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi".
În momentul de faţă, politicianul are 32 de ani şi 10 luni şi se află într-un moment decisiv pentru viitorul său politic: candidează mâine pentru un nou mandat pentru Primăria Chişinău, în faţa comunistului Igor Dodon.
Deocamdată, majoritatea sondajelor îl dau ca favorit pe candidatul pro-european şcolit în România. Dacă va reuşi să se impună în această cursă, Chirtoacă are şanse să devină o soluţie pentru un stat care continuă să lâncezească între Federaţia Rusă şi Occident.
Lungul drum spre primărie
"Aduc aer proaspăt", aşa spunea Dorin Chirtoacă, atunci când reporterii "Evenimentului zilei" îl întrebau - la câteva luni după ce devenise primar - ce aduce nou în politica de peste Prut. Se instalase atunci aproape cu totul într-un birou al Primăriei Chişinău, la capătul unei perioade sufocante, cu scrutine repetate din cauza prezenţei scăzute la vot (mai puţin de o treime din numărul total al persoanelor cu drept de vot). La alegerile din 10 iulie 2005, Chirtoacă obţinuse 7,1% din voturi şi ieşise astfel pe locul al treilea.
Şase luni mai târziu, acumula 25,1% din opţiuni şi urca pe locul al doilea, însă şi acel scrutin a fost invalidat din cauza absenteismului: doar un sfert dintre locuitorii Chişinăului s-au prezentat atunci la vot. În luna următoare, ajungea deja la 35,6% şi se plasa astfel tot pe locul secund. Până la noile alegeri din iunie 2007, interimatul a fost asigurat de comunistul Veaceslav Iordan.
După ce a primit sprijinul celor mai importante partide de opoziţie şi a devenit primar, a trebuit să lucreze sub presiunea blocajelor impuse de către comuniști în consiliul municipal. "Serviciile publice din Chişinău sunt prestate acum în proporţie de 90% de întreprinderi municipale care funcţionează după sistemul sovietic", arăta Chirtoacă în noiembrie 2007. Grosul banilor locali - atâţia cât erau - se duceau către subvenţii de toate felurile, iar asta crease găuri imense în buget.
"A fost posibil să supravieţuim pentru că am renunţat să mai subvenţionăm regiile publice care erau pe pierderi şi ne-am orientat către subvenţionarea individuală a celor cu venituri mici", spunea Chirtoacă, în cadrul unui forum organizat la Bucureşti.
În timpul actualei campanii electorale, Chirtoacă a spus că va continua să "cureţe" cheltuielile de acest fel, pentru a favoriza investiţiile. Acest nou rând de alegeri găseşte Republica Moldova într-o criză politică prelungită: Alianţa pentru Integrare Europeană nu a reuşit, nici după scrutinul de la sfârşitul anului trecut, să obţină majoritatea în Parlament necesară pentru validarea preşedintelui.
Atacurile dintre liderii principalelor partide s-au înteţit: sunt notorii atacurile dintre premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), şi Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al legislativului, reprezentant al Partidului Democrat din Moldova (PDM). În aceste condiţii, au fost posibile puţine compromisuri la locale: în timp ce PLDM a decis să-şi retragă candidatul pentru a-i crea "culoar" lui Chirtoacă, Valentina Buliga, de la PDM, a rămas în cursa pentru Primăria Chişinău.
BIOGRAFIE
De la "Surprize, surprize" la politică
- S-a născut pe 9 august 1978, la Chişinău;
- În 1997 a absolvit Liceul Costache Negruzzi din Iaşi. Între 1997 şi 2001, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2001 a obţinut şi diploma de licenţă în Drept European al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Pantheon - Sorbonne;
- Între 2000 şi 2001, a fost redactor la emisiunea "Surprize, surprize!" de la TVR 1, iar în anul următor a devenit redactor-şef.
- În 2003 s-a întors la Chişinău, în calitate de coordonator de proiecte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova; > Activitate politică: în mai 2005 a fost ales vicepreşedinte al Partidului Liberal, partid condus de Mihai Ghimpu. În acelaşi an, a candidat în trei rânduri la alegerile pentru Primăria Chişinău, însă rezultatele au fost invalidate din cauza prezenţei slabe la urne. Pe 17 iunie 2007 a devenit primar general al municipiului Chişinău.
CONTRACANDIDAT
Dodon a fost ministru în guvernul Greceanîi
Principalul adversar al lui Dorin Chirtoacă este Igor Dodon, fost prim-viceprim- ministru şi ministru al economiei în ultimul guvern al Partidului Comuniştilor, condus de Zinaida Greceanîi până în septembrie 2009. Dodon a promis că, dacă va câştiga alegerile de duminică, va prezenta la fiecare şase luni un raport al activităţii sale în fruntea primăriei. El a vorbit şi despre introducerea selecţiei pe bază de concurs pentru funcţionarii din instituţie şi despre înfiinţarea unor birouri de jurişti la nivelul fiecărui sector al Chişinăului.
"Contracandidaţii mei la alegerile locale sunt problemele din Municipiul Chişinău. Contracandidatul meu nu este Chirtoacă, acela care vedeţi în ce stare a adus Capitala. El poate doar să aducă învinuiri", a declarat Igor Dodon, pentru postul Publika TV. Asta după ce Chirtoacă afirmase că adevăratul său contracandidat este "mentalitatea învechită a oamenilor" şi nu reprezentantul Partidului Comuniştilor.
Războiul sondajelor
Sondajele de opinie publicate în ultima vreme la Chişinău arată rezultate foarte diferite. Rezultatele Barometrului de Opinie publică (BOP) de luni indicau faptul că Dorin Chirtoacă va câştiga din primul tur de scrutin. Potrivit BOP, 54% dintre respondenţi au optat pentru Chirtoacă, în timp ce 36% dintre cei intervievaţi l-au indicat pe Igor Dodon.
Studiul a fost realizat de Institutul de Politici Publice, cu sprijinul Fundaţiei Soros- Moldova, în perioada 6-24 mai 2011, pe un eşantion de 1152 de respondenţi, cu o eroare maximă de aproximativ +/-3%.
Alte două sondaje arătau însă că niciunul dintre candidaţi nu va strânge din primul tur majoritatea voturilor pentru funcţia de primar al Chişinăului. Conform sondajului "Vox Populi - mai 2011", pentru Dorin Chirtoacă ar vota 38,6% din respondenţii care au exprimat o opţiune de vot, iar pentru Igor Dodon - 36,5%.
Un alt studiu, întocmit de Laboratorul de cercetări ştiinţifice "Sociologia Politicii" îl plasează în frunte pe candidatul comuniştilor: Igor Dodon ar acumula aproape 46% în primul tur, iar Dorin Chirtoacă - 43%.