Pericol radioactiv la granițele României! Au încercat să mușamalizeze accidentul. Breaking news

Pe data de 5 martie, la Uzina Metalurgică de la Râbnița, din zona Transnistria, la 140 de Chișinău, a avut loc scurgere radioactivă. Cu toate că în zonă există un pericol extrem de mare deoarece radiațiile depășesc de aproximativ 300 de ori norma admisă, incidentul a încercat să fie mușamalizat.

Înformația cu privire la această situație alarmmantă a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare și a fost confirmată de către autoritățile de la Chișinău, a anunțat ziarulnational.md. „Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul.

Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. 

Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare. 

Pe de altă parte, meteorologii din Republica Moldova au spus că nivelul radiației a fost, în perioada 7 – 10 martie, în limitele normei admisibile și nu există motive de îngrijorare pentru populație după incidentul înregistrat la începutul lunii martie curent la Uzina Metalurgică de la Râbnița.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.