CHIŞINĂU: Regimul Voronin a început vânătoarea stalinistă

Arestaţi, hărţuiţi, ameninţaţi şi intimidaţi, cetăţenii Republicii Moldova strigă după ajutor: „Nu ne ajută nimeni, îşi bat joc de noi!”.

Cetăţenii din Chişinău trăiesc zile de teroare după ce 200 de persoane care au participat la protestele împotriva comuniştilor au fost arestate, iar poliţia scotoceşte prin şcoli şi licee pentru a găsi alţi manifestanţi. Politicianul Sergiu Mocanu se află în arest şi este acuzat oficial de instigare la lovitură de stat, iar alţi şapte lideri ai opoziţiei sunt cercetaţi penal pentru instigare la dezordine în masă.

Conform propriilor declaraţii, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), Vlad Filat, vicepreşe dintele formaţiunii, Alexandru Tănase, şi avocatul Vitalie Nagacevschi au primit, miercuri seara, ordonanţa de începere a urmăririi penale. Miliardarul Gabriel Stati, apropiat al Partidului Liberal, a fost arestat ieri la Odessa. Parchetul din Ucraina a spus că Stati este „căutat de forţele de ordine moldovene pentru organizare de revolte şi acţiuni vizând uzurparea puterii” în Moldova.

Martori care au asistat la reţinerile făcute de poliţişti povestesc modul abuziv şi brutal în care acţionează forţele de ordine: „Poliţiştii loveau un om ca şi cum ar fi jucat fotbal”. Filat: „Prietenii îmi spun că voi fi arestat”

Vlad Filat, preşedintele PLD, a precizat ieri că au început cercetări. „Am primit or donanţa de începere a urmăririi penale pentru acţiunile care au avut loc luni, şi pe listă se mai află Alexandru Tănase şi avocatul Vitalie Nagacevschi. Sunt gro zăvii. La fiecare cinci minute câte-un prieten îmi transmite prin telefon că voi fi arestat într-o jumătate de oră!”, spune Filat. Informaţii neconfirmate oficial până la închiderea ediţiei duceau la concluzia că cercetările penale au început pe numele a şapte dintre liderii opoziţiei, toţi fiind acuzaţi că în luni seara au instigat protestatarii la acţiuni de dezordine în masă.

Cristian Ghinea, directorul Cen trului Român de Politici Europene, era prezent luni în Chişinău chiar în momentul în care o parte dintre protestatari creau agitaţie pentru a ataca clădirea parlamentului. „Eram acolo chiar înainte să fie atacată clădirea parlamentului şi l-am auzit şi filmat pe Filat cum îndemna lumea la calm, să se organizeze paşnic şi chiar să plece acasă”. „Finanţatorul” protestelor arestat în Ucraina

Ieri a fost arestat, la Odessa, şi miliardarul Gabriel Stati, acuzat că a finanţat acţiunile de uzurpare a puterii şi că este unul dintre organizatorii protestelor care au degenerat în acţiuni violente.

Constantin Ghibilică, vărul lui Stati, a declarat pentru EVZ că acuzatul se afla ieri, la ora 19.00, în faţa judecătoriei din Odessa, reţinut într-o maşină a poliţie şi „escortat de 20 de băieţi din trupele speciale”. Ghibilică a povestit că familia a încercat ieri toată ziua să dea de Stati, întrebând inclusiv la poliţia din Odessa dacă se află acolo. „Nouă ne-au spus că nu, dar când a venit consulul României, au recunoscut că într-adevăr acolo e”, a spus vărul lui Stati.

O sursă din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, citată de ITAR-Tass, preciza că autorităţile moldovene au solicitat în mod oficial Kievului să-l extrădeze pe Stati pentru investigaţii privind implicarea sa în tentativa de lovitură de stat”. Copiii - refugiaţi la ambasadă, soţul - în celulă

Nadia, soţia politicianului Sergiu Mocanu, trăieşte în aceste zile un coşmar. Copiii se află de peste o jumătate de an refugiaţi în Ambasada României din Chişinău, iar soţul este, de miercuri, într-o celulă a Ministerului de Interne fiind acuzat de „instigare la uzurparea puterii”. Femeia duce dimineaţa pachete cu mâncare la poliţie, iar seara la ambasadă. „Am rămas acum fără toată familia, nu înţeleg ce au cu noi, acum am rămas singură. Sergiu a luptat pentru integritatea ţării în Transnistria, a fost rănit, are ordinul Ştefan cel Mare, iar acum e în celulă pentru nişte acuzaţii neadevărate. Copiii sunt în ambasadă şi le-am dat mâncare peste gard, că nu mă mai lasă să intru acolo. Nu ne ajută nimeni, nu ştiu de la cine să aşteptăm un ajutor! Suntem şi cetăţeni români şi ne lasă să-şi bată joc de noi.” Cameramani dispăruţi „Au plecat şi nu s-au mai întors”, atât poate să spună „o colegă de la Jurnal TV” despre Oleg Brega şi Vasile Costiuc, doi dintre cameramanii care au plecat de la redacţie şi nimeni n-a mai aflat nimic despre ei. „Nu mai vreau să-mi dau numele la presa din România, înţelegeţi, ne este frică”, atât poate să mai spună femeia la telefon. Olesea Bolboceanu, reporter la Pro TV, a fost martor la bătaia încasată de Oleg Brega. „Am ajuns spre final, apoi el a mers la spital şi acum nu-l mai găseşte nimeni”, povesteşte Olesea.

Miercuri a fost reţinută şi jurnalista Natalia Moraru şi, după un interogatoriu, i-au dat ieri drumul. „A fost într-adevăr privată de libertate timp de 24 de ore. Acum nu se mai ştie nimic de ea, este la loc sigur”, a declarat Ştefan Cândea, de la Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie care ţine legătura cu ziariştii din Basarabia.

Amnesty International consideră că persoanele reţinute în urma protestelor paşnice din centrul Chişinăului sunt prizoniere ale conştiinţei şi cere eliberarea lor imediată. „Pe de altă parte, cei care au luat parte la violenţe trebuie puşi sub acuzare, însă doar cu respectarea normelor internaţionale de drept”, a declarat Evghenii Golosceapov, reprezentantul Amnesty International în Republica Moldova. Ieri după-amiază, organizaţia strângea încă informaţii despre situaţia arestărilor: numărătoarea se oprise la aproximativ 200 de persoane arestate până miercuri seara.

„O parte dintre aceştia reclamă faptul că au fost bătuţi de către poliţie”, a precizat Golosceapov. Într-un comunicat al Amnesty International se vorbeşte despre cazuri concrete în care poliţia din Chişinău a folosit mijloace violente: conţine mărturia Valentinei Cuşnir, membru independent al parlamentului, care povesteşte că, în noaptea de 7 aprilie, poliţia a bătut cinci tineri care încercaseră să răstoarne un chioşc. Ea descrie felul în care respectivii poliţişti loveau un om „ca şi cum ar fi jucat fotbal”. Cuşnir mai spune că a fost la rândul său lovită, după ce un politişt a strigat: „Ia-o şi pe curva aia!”.

Ar fi fost apucată apoi de mâini şi târâtă aproximativ 200 de metri. Cuşnir a făcut parte din parlamentul moldovean şi în legislatura trecută, din partea Partidului Popular Creştin Democrat. (Au contribuit Oana Dobre, Mihai Munteanu, Liviana Rotaru şi Andreea Archip) MEDIA, REDUSĂ LA TĂCERE Jurnaliştii, expulzaţi sau blocaţi la graniţă

Autorităţile moldovene au interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova unui grup de 19 jurnalişti, sfidând apelurile la respectarea libertăţii presei lansate de UE. Printre aceştia se numără reporterul Iosif Buble şi operatorul Robert Dicu de la Antena 3, alături de jurnalistul Dragoş Boţa de la cotidianul „Gândul”, toţi trei expulzaţi în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce au aterizat pe aeroportul din Chişinău. Cu o noapte înainte, grănicerii moldoveni îi ceruseră unui fotoreporter de la cotidianul „Adevărul”, Horia Călăceanu, să se îmbarce la bordul unei aeronave cu destinaţia Timişoara, paşaportul fiindu- i returnat de pilot abia în România. Alţi jurnalişti au fost opriţi la graniţa cu România. Organizaţiile Reporteri fără Frontiere şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor au denunţat miercuri măsurile luate de autorităţile moldovene. Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că a sesizat OSCE în cazul jurnaliştilor cărora li s-a blocat accesul în Moldova. (Paul Ciocoiu) INTIMIDĂRI

Liceele, sub lupa poliţiei

Poliţişti şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei din Chişinău s-au deplasat în liceele din oraş, solicitând o evidenţă a elevilor care au lipsit de la cursuri în ultimele zile. Aceştia verifică, nominal, cine a participat la protestele din centrul oraşului. „Ieri, (n.r. - miercuri) au venit nişte poliţişti şi ne-au cerut lista cu numele elevilor care nu au fost la ore. Au verificat şi în cataloage să vadă dacă notăm absenţele. Ştiu că există o dispoziţie clară de la minister să le trimitem în fiecare zi numele exacte ale copiilor care lipsesc”, ne-a declarat o profesoară de la Liceul „Prometeu” din Chişinău. Declaraţiile ei sunt susţinute şi de un cadru didactic de la Liceul „Mihai Eminescu”. „Au venit poliţiştii şi nişte domni de la minister miercuri să ne întrebe cine nu e venit la ore în ultimele zile. E o directivă care vizează toate liceele din oraş, nu doar pe noi. Facem evidenţa şi o predăm la director, care o duce la inspectoratul şcolar. Dacă nu, vin poliţiştii şi verifică în fiecare clasă”, a precizat profesoara din Chişinău.

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Datoria României faţă de Moldova Tinerii se pregătesc pentru „adevărata revoluţie” Deputaţii comunişti s-au pus din timp la adăpost ADRIAN GEORGESCU: Copii de mingi VLADIMIR TISMĂNEANU: Anticomunismul NU este o iluzie MAE: "Evitaţi Moldova!" Copii săltaţi de poliţia lui Vladimir Voronin de pe patul de spital | VIDEO Moldovenii au ieşit în stradă la Paris Chişinăul deschide o campanie de represalii diplomatice Rusia sare în apărarea regimului de la Chişinău Fost consilier al lui Voronin, arestat CĂLIN HERA: Ursul comunist nu mai are din ce coadă să dea CHRISTIAN MITITELU: Comoţie la Chişinău VLAD ODOBESCU: Revolta fără lideri de la Chişinău