Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat respinge ideea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, enunţată în ajun de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, în timpul unei vizite în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.
”La Tiraspol consulate nu vor fi deschise, deoarece Republica Moldova este un stat independent suveran şi integru”, a declarat, ieri, presei Vlad Filat, după ce Rogozin declarase că va discuta cu autorităţile de la Chişinău această posibilitate. Dmitri Rogozin a declarat, luni seara, că intenţionează să discute cu autorităţile de la Chişinău posibilitatea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol. Vlad Filat a recunoscut că s-a întâlnit şi ieri cu oficialul rus, dar a refuzat să ofere alte detalii.
În contextul vizitei lui Rogozin în Republica Moldova, Nezavisimaia Gazeta scria, ieri, citând ”surse din cercurile apropiate preşedintelui rus”, că Rusia ar putea amplasa la Tiraspol o staţie radar din clasa Voronej, în replică la elementele scutului american antirachetă desfăşurate în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România.
Solicitat să comenteze aceste informaţii, Vlad Filat a declarat că nu a discutat cu oficialul rus asemenea subiecte, pe care le-a calificat drept speculaţii, menţionând statutul de neutralitate al Republicii Moldova. ”Republica Moldova este stat neutru sub aspect militar şi lucrul acesta este prevăzut în Constituţie. În rest, zvonuri şi speculaţii, are cine să le comenteze”, a declarat el.
Vizita lui Rogozin a provocat mai multe reacţii negative la Chişinău. Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, formaţiune care face parte din alianţa de guvernare, a criticat faptul că autorităţile i-ar fi acordat prea multă atenţie. ”Demnitatea noastră a fost deja călcată în picioare în momentul în care a fost desemnat un reprezentant pentru Transnistria, un om cu o poziţie extremistă şi ultranaţionalistă. Din start, de la nivelul cel mai înalt al Federaţiei Ruse, demnitatea Republicii Moldova a fost călcată”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Şi unii analişti de la Chişinău consideră că, prin numirea lui Rogozin în funcţia de reprezentant special pentru Transnistria, dar şi prin declaraţiile făcute de acesta, Rusia încearcă să devină tot mai influentă în regiunea secesionistă din stânga Nistrului şi în Republica Moldova în general.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a desemnat, la sfârşitul lunii martie, pe Dmitri Rogozin drept reprezentantul său special pentru Transnistria. Diplomaţia de la Chişinău s-a declarat surprinsă de această decizie, menţionând că nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile din republică. Rogozin a ironizat reacţia Chişinăului, remarcând într-o postare pe Twitter: ”Nici nu am deschis gura şi în coteţ s-a făcut zarvă”.
Dmitri Rogozin a făcut o vizită de două zile în Republica Moldova, timp în care a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de la Chişinău, dar s-a deplasat şi în stânga Nistrului, unde s-a întâlnit cu liderii separatişti din regiune. La Chişinău, el evitat orice contact cu presa, cu excepţia unui briefing de câteva minute, în care a vorbit despre relaţiile economice dintre cele două state.