Chişinău, o capitală care supravieţuieşte cu 40 milioane euro pe an

În 2011, bugetul capitalei Republicii Moldova a fost de doar 120 milioane de euro, din care 80 de milioane au mers pentru susţinerea sistemului de învăţământ şi pentru plata poliţiştilor din oraş, a declarat Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, în cadrul forumului internaţional "Infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est", organizat de Forum Invest şi susţinut de Evenimentul zilei.

"Deşi majoritatea banilor din bugetul nostru merg total inexplicabil către susţinerea instituţiilor statului, am reuşit ca, în numai patru ani, să ne achităm integral toate datoriile şi să procedăm la un set de reforme menite să asigure desprinderea primăriei de sistemul organizare sovietic", a spus edilul-şef al Chişinăului.

Potrivit lui, analizând cifrele amintite, probabil că ne-am gândi că orice capitală europeană ar fi intrat demult în faliment cu un asemenea buget, însă la Chişinău s-au făcut şi investiţii.

Chirtoacă a dat ca exemplu faptul că reţeaua publică de transport a fost dotată cu 100 de autobuze noi, iar cu ajutorul Băncii Mondiale au fost obţinute credite pentru reabilitarea drumurilor şi modernizarea reţelei subterane de canalizare.

Mai mult, primăria, inspirată după modelul din România, a demarat un program de tip "Prima casă", care asigură accesul la creditare a persoanelor cu venituri medii pentru îmrumuturi pe o perioadă de 25-30 de ani.

"A fost posibil să supravieţuim pentru că am renunţat să mai subvenţionăm regiile publice care erau pe pierderi şi ne-am orientat către subvenţionarea individuală a celor cu venituri mici, asigurându-le acestora ajutoare de până la 40% din costurile întreţinerii lunare", a adăugat Dorin Chirtoacă.