Profesorul doctor Mircea Pătruţ a devenit celebru după ce a operat, la Constanţa, pacienţi refuzaţi de alţi medici din Bucureşti, Cluj, Beijing sau Paris.
Chirurgul care l-a operat săptămâna trecută pe pictorul Sabin Bălaşa este o celebritate în Constanţa, deşi a ajuns aici abia de o jumătate de an.
Profesor dr. Mircea Pătruţ, acum şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean Constanţa, a venit în oraşul de pe malul mării numai după ce autorităţile i-au promis condiţii bune şi aparatura necesară chirurgiei cardiace. „Eu sunt din Orşova, din cealaltă parte a ţării, şi am venit la Constanţa pentru că aici e un teren virgin, nu există nimic şi mi s-a dat posibilitatea să fac o clinică nouă, să selectez doctori tineri în echipă. Şi am acum specialişti unul şi unul“, explică medicul.
Sabin Bălaşa a ajuns la Constanţa după ce fusese refuzat de clinici din Bucureşti, Beijing şi Paris. Intervenţia chirurgicală a durat patru ore, timp în care echipa de medici condusă de Mircea Pătruţ i-a extirpat „o formaţiune tumorală de 30/15 cm de pe peretele toracic drept, care prindea ultimele trei coaste împreună cu vasele şi nervii intercostali“. Operaţia a fost grea, dar reuşită. Pentru doctorul Pătruţ, a fost o intervenţie chirurgicală ca oricare alta.
„Mi-a salvat viaţa, este Dumnezeul meu“
Profesorul Pătruţ discută cu toată lumea, îi răspunde oricui la telefon şi oferă toate detaliile care i se cer. De când a venit la Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă a ajuns o Mecca a bolnavilor cu „disperate“ probleme cardiovasculare. „Până acum nu am niciun pacient decedat aici, la Constanţa, să bat în lemn. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi, chirurgia cardiovasculară are o mortalitate destul de mare“, spune specialistul.
Ne arată saloanele clinicii pe care o conduce. Sunt pline. O întâlnim pe pacienta care l-a făcut celebru. Lucreţia Bălţăţeanu, 53 ani, e din Bucureşti şi cazul ei a fost mediatizat intens în noiembrie anul trecut, după ce fusese internată cu o tumoare gigant pe şold. Acum veselă şi optimistă, femeia ne spune că a venit la „domnul doctor“ ca la o ultimă speranţă. „Fusesem refuzată de atâtea spitale! Nici la Bucureşti, nici la Cluj, nimeni nu risca să mă opereze, aşa că mă hotărâsem să mor. În acest scop m-am internat într-o clinică privată din Bucureşti. Noroc cu sora mea care, în ultima clipă, a dat peste telefonul doctorului Pătruţ. I-am telefonat şi ne-a spus că ne aşteaptă la Constanţa. Mai departe, ştiţi...“, spune femeia. Lucreţia Bălţăţeanu este doctorand în Teologie şi vorbeşte şapte limbi străine. Ne arată rana cicatrizată. „Mi-a salvat viaţa, este Dumnezeul meu“, spune ea.
Veronica Homoj, din Piatra- Neamţ, a venit cu „o piatră pe carotidă“. După o zi de la operaţie, este în picioare şi nu-i vine să creadă. „Mi-a salvat viaţa“, spune femeia. În salonul alăturat, dăm de Anghel Nicolae, 66 de ani, din Breaza. De 35 ani de ani se chinuia cu o tumoare la picior. „Fetele mele au văzut la televizor că domnu’ doctor a salvat-o pe o doamnă şi l-au sunat“, spune bărbatul. Nea Anghel este atât de fericit că e „om normal“ încât e în stare să facă totul pentru el: „Am zis că-i dau o cabană mică, la mine în sat, dar nu vrea. Cum să-l mulţumesc, nu ştiu, că ăia de la Bucureşti îmi ceruseră 40 milioane de lei numai ca să-mi taie piciorul“.
CAZURI
„Mi-au spus că sunt nebun“
Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la etajul patru al Spitalului Jude- ţean este plină cu pacienţi. Doctorul Pătruţ ne spune că abia a externat un bărbat care avea aorta aproape spartă. „Era umflată ca o minge de forbal în locul unde se bifurca spre cele două artere ale picioarelor. I-am scos bucata aia din arteră si am înlocuit-o cu una de plastic. M-au filmat toţi şi mi-au spus medicii de aici că sunt nebun, că poate moare bolnavul de faţă cu presa. Dar toată lumea ştie că asta se poate întâmpla oricând, aşa că nu am ce ascunde“, spune amuzat Mircea Pătruţ, care acceptă să opereze cazuri refuzate în alte clinici. „Sunt operaţii grele, poţi să pierzi pacientul pe masă. Dar, dacă eşti stăpân pe tine şi ai şi curaj, îţi reuşeşte. De cele mai multe ori“, mai spune profesorul. 24 DIN 24 Operează săptămânal în Germania
Profesor dr. Mircea Pătruţ a venit la Constanţa la sfârşitul verii anului 2007. Îşi depusese dosarul pentru pentru postul de şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară cu câteva luni înainte. Este căsătorit şi are trei fete, studente la Economie în Germania. La bază este medic militar chirurg. „Înainte de Revoluţie, profesorul Ion Pop de Popa, pe care l-am cunoscut la un congres, m-a luat de la Ministerul Apărării în echipa sa“, povesteşte el.
După 1990 a obţinut o bursă în Germania. „Acolo mi-am format baza şi tot ce se face în chirurgia cardiovasculară“, explică simplu. Apoi a devenit şef al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Militar Bucureşti. „Am lucrat 10 ani acolo, am făcut cel puţin 1.000 de operaţii pe inimă pe an, în condiţiile în care, la început, acolo se opera o singură dată pe lună şi mortalitatea era de 90%. Am avut operaţii pe inimă, de pus valve, de pus coronare, toate afecţiunile chirurgicale ale inimii“, rememorează medicul.
Şi acum operează, săptămânal, în Germania la o clinică semiprivată din Lahr, aflată la izvoarele Dunării. „Este cea mai bună clinică, are cele mai bune rezultate din Germania“. Timp de cinci ani, între 1990 şi 1995, a lucrat la Viena, la clinica Eurotransplant. „Zburam cu avionul prin toată Europa şi culegeam inimi, primeam telefoane că e un accident de motocicletă şi se dona inima“, îşi aminteşte profesorul. „Într-o noapte, am zburat de la Viena la Barcelona, de unde am luat o inimă. Pe urmă, m-au anunţat că trebuie să merg la Maastricht. Am luat-o şi pe aia şi pe urmă m-au sunat că mai e o inimă la Zagreb. Am aterizat cu trei inimi la Viena şi, împreună cu colegii din echipă, le-am montat toată noaptea.“
Echipa de medici locuieşte la spital
Îşi doreşte să facă şi la Constanţa o clinică de transplant. Oricum, are foarte multe cazuri aici, bolile cardiovasculare fiind cele mai numeroase. Dar nu fuge de muncă, dimpotrivă. De aceea a şi ales Constanţa, pentru că i s-a pus totul la dispoziţie. Şi, mai ales, pentru că promisiunile au fost onorate. „M-am liniştit atunci când preşedintele consiliului judeţean, Nicuşor Constantinescu, a obţinut aprobarea unei sume de câteva milioane de euro pentru aparatură pentru operaţiile pe inimă. Cealaltă jumătate din sumă a venit de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Mi-a plăcut chestia asta, toţi s-au mobilizat. Probabil pentru că au făcut vâlvă operaţiile astea ale mele.“
Şi-ar fi dorit o clinică privată, dar aceasta costă cel puţin 25 milioane de euro. „Aşa că bolnavii din alte zone ale ţării, care nu-şi pot permite o operaţie la vreo clinică privată din Bucureşti, vin aici, la spitalul din Constanţa, fără bani.“ Deocamdată însă, profesorul şi oamenii din echipa lui locuiesc în spital sau stau cu chirie. „Am făcut o cerere la rectorat (n.r. - conducerea Universităţ ii „Ovidius“) să ne dea câte o cameră la căminul studenţesc“, ne lămureşte Mircea Pătruţ. Profesorul speră să rezolve situaţia locativă a echipei sale. „Este vorba de cei mai buni medici în fiecare specialitate, sunt tineri şi dornici să se remarce. Pe cei mai mulţi i-am adus de la Spitalul Militar din Bucureşti“, mai spune el.
Reclamat la Colegiul Medicilor
Mircea Pătruţ nu se vede un medic perfect, ba chiar, recunoaş te, a ajuns şi el la Colegiul Medicilor sau în justiţie în urma unor reclamaţii, „ca oricare alt doctor“. „Îi înţeleg pe cei care fac reclamaţii pentru că sunt oameni care au pierdut pe cineva drag. La necaz, oamenii spun vrute şi nevrute la poliţie, procuratură şi chiar la DNA“, ne-a mai declarat profesorul Pătruţ. ’
’Într-o noapte, am zburat la Barcelona, de unde am luat o inimă. Pe drum, m-au anunţat să merg la Maastricht. Am luat-o şi pe aia, apoi m-au sunat că mai e o inimă la Zagreb. Am aterizat cu trei inimi la Viena şi le-am montat toată noaptea. Îi înţeleg pe cei care fac reclamaţii pentru că sunt oameni care au pierdut pe cineva drag. La necaz, oamenii spun vrute şi nevrute la poliţie, procuratură şi chiar la DNA. ’’, Mircea Pătruţ, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară