Tudor Chirilă a pornit un război fără precedent. Care va fi reacţia mai marilor de la Pro Tv?
- Olguta Solomon
- 13 aprilie 2017, 19:44
Plecarea "forțată" a fratelui său din in poziția de antrenor al echipei ASA Tg. Mureș l-a scos din minți pe Tudor Chirilă, mai ales după de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au scris un articol ironic la adresa tehnicianului.
"Metodele de pregătire îi enervează și îi amuză în același timp. O imagine cu tabla pe care Ionuț a pregătit tactica pentru un meci a fost fotografiată și ilustrează ceva greu de înțeles. Antrenorul a tras atâtea linii, a desenat atâtea cercuri că nu se disting trasee, abia se văd câteva nume de jucători!
Desenul pare mai degrabă o pânză de păianjen sau o pictură rezervată doar inițiaților. Lui Nicoliță și colegilor lui ar trebui să le fie clar ce urmează să facă pe teren numai privind mâzgăleala de pe planșă. "Jucătorii se țin cu mâinile de burtă în timpul ședințelor, leșină de râs!", povestește o persoană din club", este un fragment din articolul GSP ce l-a supărat pe Tudor Chirilă.
Artistul a răspuns la rândul său într-un mesaj pe Facebook afirmând că GSP se duce din ce în ce mai clar în direcția unui tabloid. "Astăzi, Gazeta Sporturilor, care de ceva vreme face pași mari și rapizi în direcția unui tabloid, depărtându-se de ceea ce ar trebui să însemne jurnalism (informare corectă), lansează un atac la adresa lui Ionuț Chirilă care a preluat echipa ASA Târgu Mureș acum trei etape. Pe scurt, fratele meu este decredibilizat profesional într-un articol care vorbește despre nemulțumirile unor jucători vis-a-vis de metodele lui "infantile" de pregătire. Sigur, acești jucători nu sunt numiți acreditându-se ideea că întreg lotul ar fi nemulțumit de prestația lui profesională. Articolul are un ton tendențios, de pamflet, asemănător cu bârfele ieftine din CanCan sau Click.
Ionuț Chirilă nu a fost contactat până la ora apariției articolului de către semnatarul lui. După știința mea o știre se verifică din mai multe surse și mai ales cu persoanele vizate în mod direct, dar cei de la GSP au o altă opinie. În articol este publicată și o fotografie cu o tablă pe care se poate vedea un desen încâlcit "greu de înțeles" care ar fi, conform articolului, schema de joc. Sigur că jurnalistul nu-și pune problema că poate într-o ședință tactică, tocmai ca să fii explicit, poți trasa linii peste linii pentru a-ți susține/întări discursul tactic, fără să însemne că mâzgăleala finală e și schema inițială de joc. Apoi articolul sugerează că jucătorii nu îl doresc pe Chirilă", scrie artistul în începutul postării, pentru ca apoi să facă mai precizări despre cum a fost de fapt situația la echipa de fotbal din Tg. Mureș.
Dreptul la replică
Replica jurnaliștilor sportivi nu a întârziat să apară. Alin Buzărin își încheie articolul cu o mică înțepătură legat de faptul că artistul a numit GSP-ul tabloid.
"Altfel, citind în continuare Gazeta, pe care ai avut-o în casă din copilărie, nu-ți vei risipi iubirea pe niște dobitoci și nici nu vei risca să te contaminezi de spirit tabloid. Sau nu mai mult decât la Vocea României, un produs de care ți-ai lipit lucrativ efigia, găsindu-l, fără îndoială, prin excelență academic. E tot o părere subiectivă, ca și a ta", a scris Alin Buzărin.
Tudor Chirilă și fotbalul
Pentru cei care nu văd legătura între fotbal și Tudor Chirilă, ținem să vă informăm că tatăl său, Ioan Chirilă, a fost unul dintre cei mai respectați jurnaliști sportivi și scriitori ai tutoror timpurilor. Din anul 1951 a lucrat ca redactor sportiv la Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport, pentru ca din anul 1959 să activeze ca jurnalist la cotidianul „Sportul popular“ - transformat după Revoluție în „Gazeta sporturilor“. La acest cotidian sportiv, Ioan Chirilă a îndeplinit pe rând funcțiile de redactor (1959-1961), șef de rubrică (1961-1971), publicist comentator (1971-1978), șef de secție (1978-1993), director general (1993-1999). Din anul 1997 a lucrat ca senior editor la cotidianul „Pro Sport“. A participat la nouă turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal și la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. În anii '70, a deținut la Radiodifuziunea Română o rubrică permanentă în calitate de comentator.