Chirii tot mai mari pentru românii din Roma

Chirii tot mai mari pentru românii din Roma

Conaţionalii noştri care lucrează în capitala Italiei mai au două probleme: reticenţa italienilor şi scumpirile la alimente.

Roma este plină de români care lucrează în diferite domenii. Cei mai mulţi au ales construcţiile, pentru că ziua de muncă e plătită cu 60-90 de euro. Dezavantajul e că ajungi cu greu să ai un serviciu stabil în acest domeniu; totul depinde de lucrări. Iar cazul „Mailat“ a înrăutăţit lucrurile pentru o vreme. „Am avut zile în care nu am găsit nimic de muncă, mai ales atunci, cu crima lui Mailat. Nimeni nu mai voia români. Unii nu îţi spuneau asta direct, dar pur şi simplu te evitau. Acum însă totul este OK“, spune Andrei Costea din Buzău, aflat în Italia de aproape 4 ani. „Toţi am avut de suferit, dar şi-au dat seama şi italienii că nu trebuie să ne judece pe toţi din cauza unuia“, spune şi Nicolae Preda, din Bacău. „Mă bate gândul să mă întorc“

La prima vedere, pare că românii care muncesc la Roma bagă în buzunar sume frumuşele în fiecare lună. În realitate, ei se plâng că, de-o vreme, Italia nu mai este ce a fost.

Şi spun asta nu doar cu gândul la problemele îndelung mediatizate pe care le-au făcut infractorii de origine română. Chiriile încep să devină o problemă. Deja e aproape imposibil să găseşti ceva decent pentru 600 de euro pe lună; o chirie ajunge lesne la 1.000 de euro. Niciunul dintre cei cu care am vobit nu a spus că i s-a întâmplat lui, dar mulţi se jură că au prieteni cărora li s-a cerut o chirie mai mare atunci când proprietarul a aflat că e român. Şi mâncarea se scumpeşte de la o lună la alta, spun românii de la Roma. Din aceste trei cauze (reticenţele italienilor, majorarea chiriilor şi scumpirea alimentelor), sunt mulţi cei care se gândesc să se întoarcă în ţară.

„Eu lucrez ca asistentă medicală de mai bine de cinci ani. La început, totul a fost foarte bine. Câştigam 700-750 de euro, şi banii ăştia îmi ajungeau fără probleme. Ba chiar mai puneam şi câte 200 de euro deoparte. Acum am ajuns să trăiesc ca în România. Chiriile s-au scumpit, cheltuielile sunt mai mari, mâncarea este şi ea mai scumpă. Sincer, mă bate gândul să mă întorc în ţară“, spune Mihaela, din Craiova. Dan Stroe lucrează în construcţii de 12 ani. Originar din Mehedinţi, el şi-a adus în Italia toată familia. De mai bine de un an, a fost nevoită să se angajeze şi soţia sa, Ana; nu le mai ajungeau banii dintr-un singur salariu.

„Cei 1.800-2.000 de euro pe care îi câştigăm într-o lună se duc pe chirie, taxe, mâncare şi ce-o mai fi. Practic, dacă în 2004 mai puneam bani deoparte din salariul meu, acum tot ce strângem provine din salariul soţiei. Ne-am hotărât deja să mai stăm doar un an sau doi şi cu banii ce-i strângem să ne întoarcem în ţară şi să-i investim acolo. Sincer, eu cred că nu mai e o afacere să vii să munceşti în Italia“, ne-a spus el.

Întâlnirea de la biserică

Pentru mii de familii care locuiesc în Roma, cea mai aşteptată zi din săptămână este duminica. Şi asta nu pentru că ar fi singura zi liberă, ci pentru că duminica se adună într-o capelă pusă la dispoziţie de Biserica Catolică din Roma.

În fiecare dimineaţă de duminică, slujbele pe care părintele Gabriel Ioniţă le ţine la Capela Madonna del Rosario sunt urmărite de zeci, poate de sute de români.

În parcarea devenită neîncă pătoare sunt maşini cu numere italieneşti şi româneşti, din toate judeţele, preponderent din Bacău, Buzău, Dolj, Vrancea, Maramureş, Arad sau Mehedinţi. Deja, la ora 10.00, capela devine neîncăpătoare. „Pentru noi e şi un motiv să ne întâlnim. Ne face bine să mai discutăm una-alta între noi, românii, după o săptămână în care fiecare a muncit din greu. Ne încărcăm bateriile, întâlnirile astea ne ridică moralul pentru urmă- toarele şase zile în care nu ne vedem. Am cunoscut aici oameni care ne-au devenit prieteni adevă- raţi printre străini“, mărturiseşte băcăuanul Preda Nicolae, venit la slujbă cu soţia şi cu copilul său.

Românii de la Roma par mai credincioşi decât erau în România. Fiecare cuvânt din predicile preotului Gabriel Ioniţă este ascultat cu mare atenţie. AMBASADORUL „Românii care lucrează legal au avut de suferit“ Ambasadorul României la Vatican, Marius Lazurca, declară că, după părerea lui, tensiunea a scăzut mult la nivel oficial şi politic. „S-a creat atunci o supradimensiune artificială, dar pentru că foarte mulţi români se bucură de încredere din partea familiilor de italieni, aşa cum era normal, tensiunea a scăzut la cote fireşti. Din păcate se dovedeşte, pe timp ce trece, că a fost vorba şi despre o încercare de manipulare electorală. Oamenii au suferit din cauza asta, şi mă refer aici la cei care lucrează legal. Pot afirma însă acum cu certitudine că totul este deja aproape revenit la normalitate“, ne-a spus, săptămâna trecută, ambasadorul.

Citiţi şi: Ploieşteanul care a ajuns ghid VIP la uzina Volkswagen din Wolfsburg

Ne puteți urmări și pe Google News