Viața la bloc. Preferințele chiriașilor când își caută o locuință

blocuri Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Chiriașii care sunt în căutarea unei locuințe pun accent mai puțin pe condițiile de locuit și mai mult pe preț. Românii nu sunt dispuși să plătească o chirie care să depășească 30% din veniturile pe care le obțin.

Cei ce sunt interesați să închirieze o locuință sunt mai interesați de valoarea chiriei decât de localizare ori de condițiile de locuit. Un sondaj de opinie arată că românii sunt interesați, în principal de valoarea chiriei, mai puțin de felul în care arată locuința.

Chiriașii preferă locuințe ieftine

Un sondaj realizat de imobiliare.ro arată ce-și doresc românii atunci când vine vorba despre închirierea unei locuințe. Chiriașii, aproximativ 80%, nu sunt dispuși să plătească mai mult de 30% din venituri pe chirie. Există însă și situații în care aceștia sunt dispuși să plătească jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită.

Însă, un procent de 32% dintre cei interesați să închirieze o locuință sunt interesați de un preț avantajos. Doar 5% spun că nu iau în calcul valoarea contractului de închiriere.

Pe lângă prețul chiriei, contează accesul la mijloacele de transport în comun. Circa 44% dintre chiriașii care s-au aflat în căutarea unei locuințe au spus că cea mai importantă facilitate este accesul rapid la mijloacele de transport în comun.

Un sfert dintre cei care doresc să-și închirieze locuințe urmăresc confortul termic. Chiriașii optează pentru locuințe dotate cu centrală termică. Un procent mult mai mic, aproximativ 14% doresc ca proprietatea să vină la pachet cu un loc de parcare.

Apartament. Sursa foto: Pixabay

Evoluția pieței chiriilor

Apropierea noului an universitar are o influență asupra pieții chiriilor. Prețurile cerute de proprietari cresc, dat fiind chiriașii care devin tot mai interesați. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăți rezidențiale listate la închiriere a scăzut, la nivel național, cu aproape 12%. S-a ajuns la 66.800 de locuințe.

Agenții imobiliari spun, totodată,  că cea mai mare parte dintre proprietari, 68%, sunt dispuși să negocieze valoarea chiriei pe care o percep.

Aceștia spun că, în ciuda acestei situații, tendința este de creștere pe piața imobiliară. Potrivit analizei, până la finalul toamnei chiriile ar putea crește.

În prezent, prețul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu 2 camere este de 550 euro/lună în București și Cluj-Napoca. Chiria este de 499 euro/lună în Brașov, 450 euro/lună în Constanța și de 400 euro/lună în Timișoara și Iași.

Chiriașii se hotărăsc după mai multe vizionări

Situațiile în care viitorii chiriași se hotărăsc asupra unei locuințe de la prima vizionare sunt foarte rare. Studiul arată că aceasta este o excepție de la regulile din piața imobiliară. De regulă, chiriașii trebuie să vizioneze 2 până la 5 locuințe înainte să ia o decizie. Este cazul 84% dintre aceștia

Alți 11% au nevoie de și mai multe vizionări, unii chiar de zece.