Parteneriatul strategic antioccidental dintre Rusia și China este pus la grea încercare de măsurile draconice prin care Beijingul vrea să preîntâmpine o reizbucnire a epidemiei. Rușii nu prea înțeleg, însă, de ce ar trebui să se ocupe ei de chinezii pe care Beijingul îi împiedică să se întoarcă acasă. La Repubblica are toate amănuntele:
“Noul Wuhan din China se numește Suifenhe și este un oraș din nord-estul sălbatic, aflat la frontiera cu Rusia. În vremuri normale, prin vama sa trec bunurile și oamenii din două țări care se consideră prietene şi ai căror lideri autoritari se înțeleg de minune. În vremurile coronavirusului, aceeași frontieră este un pericol, o ușă de intrare larg deschisă pentru contaminările „importate”, atât de temute de autoritățile comuniste.
În ultimele cinci zile au fost înregistrate 118 de cazuri de coronavirus printre cetățenii chinezi care s-au întors din Rusia trecând prin granița Suifenhe. Postul de frontieră este cel mai mare focar de COVID 19 de pe teritoriul Dragonului.
Prin urmare, Beijingul a decis să acționeze cu hotărâre, înainte ca situația să-i scape din mână. Pe de o parte, a pus în carantină orașul, forțându-i pe locuitori să rămână acasă și să înceapă construcția unui spital de urgență, la fel ca în Wuhan. Pe de altă parte, a blocat intrarea din Rusia, chiar și a cetățenilor săi.
Numai că toate acestea nu au rezolvat problemele, dimpotrivă. Gestionarea focarului, ca de obicei draconică, s-ar putea transforma într-un incident diplomatic între aliați. De partea rusească a graniței există încă sute de chinezi care insistă să se întoarcă în patrie. Odată cu restricțiile la zborurile internaționale introduse de autorităţile de la Beijing săptămâna trecută, mulți emigranți care locuiesc în Rusia au decis să încerce să se întoarcă pe uscat, luând avionul până la Vladivostok și ajungând apoi la granița Suifenhe cu autobuzul, cu speranţa că o găsesc deschisă.
În ceea ce-l priveşte, guvernul rus nu are nicio intenție de a-i ajuta pe acei străini, având deja problemele sale: joi, autorităţile de la Moscova au confirmat 1786 de cazuri noi de coronavirus, cea mai mare creștere de la începutul unei crize despre care Vladimir Putin asigurase că o poate ţine sub control. O situație destul de încurcată.
Pe reţelele sociale din China, mai mulţi utilizatori se plâng de tratamentul rezervat concetățenilor rămaşi de partea rusească a graniței şi expuși riscului de infecție. Între timp, autoritățile ruse ar fi cerut Beijingului să redeschidă frontiera pentru a ușura presiunea.
Însă China nu are intenția să facă acest lucru înainte de avea sub control situația de urgență de la Suifenhe și de a fi dispus toate măsurile necesare pentru a primi un flux suplimentar de cetățeni care se întorc, punându-i în carantină pe cei pozitivi la coronavirus și împiedicându-i să contamineze restul Chinei.
Situaţia va mai dura ceva timp. Spitalele din Suifenhe, un oraş mic cu 70 de mii de locuitori, dispun doar de 502 de paturi, care, în acest moment, sunt ocupate de persoanele infectate care au ajuns înainte de închiderea frontierelor, la fel și camerele din hoteluri, folosite pentru izolarea cazurilor suspecte.
Construcția spitalului de urgență, care a început luni, ar trebui finalizată sâmbătă, între timp orașul a fost pus în carantină, şi o singură persoană din familie poate părăsi casa pentru a face cumpărături.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte redeschiderea graniţelor, nu există nicio știre, iar tensiunile dintre Moscova și Beijing încep să se scurgă în mass-media regimului chinez, cum ar fi Global Times, potrivit căruia cele două țări „par a fi în dezacord”.
Prudența formulelor este maximă, stilul narativ al prieteniei „care nu poate fi alterată” trebuie apărat cu orice preț, însă simplul fapt că se vorbeşte despre asta, arată că virusul pune la grea încercare relaţiile bune dintre Xi Jinping și Vladimir Putin.