Evenimentul Zilei > International > Reunificarea Chinei cu Taiwanul. Xi Jinping vrea să meargă înainte cu binișorul sau cu forța
Reunificarea Chinei cu Taiwanul. Xi Jinping vrea să meargă înainte cu binișorul sau cu forța

Reunificarea Chinei cu Taiwanul. Xi Jinping vrea să meargă înainte cu binișorul sau cu forța

Xi Jinping vrea reunificarea Chinei cu Taiwanul cu orice preț. Nu exclude nici măcar folosirea forței dacă este necesar. Pekinul vrea o reunificare a pacificului, dar nu are loc de interpretare, afirmă liderul chinez luând cuvântul într-un cadru solemn în Marea Sală a Poporului, sediul parlamentului de la Pekin.

"Chinezii nu se luptă cu chinezii", afirmă Xi, subliniind că reunificarea pacifistă este în interesul celor două părți. În același timp, a adăugat, "nu promitem să renunțăm la forță și ne rezervăm opțiunea de adoptare a tuturor mijloacelor necesare". Chestiunea Taiwanului, remarcă mai departe Xi, "este o afacere internă, chineză și nu va fi permise imixtiuni externe". Încă de la înființarea sa, Republica Populară Chineză a considerat Taiwanul ca pe o provincie rebelă. Și Pekinul impune tuturor țărilor cu care întreține relațiile diplomatice să rupă relațiile cu Taipei.

Cuvintele pe care Taiwanul le respinge și le retrimite expeditorului

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen, a subliniat că Taipei nu a recunoscut consensul din 1992, care cuprinde principiul unei singure Chine. Potrivit lui Tsai, discursul lui Xi clarifică faptul că Pekinul definește un asemenea cosens ca pe o aplicare asupra Taiwanului a principiului "o țară, două sisteme", introdus în Hong Kong și Macao după întoarcerea acestora sub suveranitaea chineză. "Taiwanul nu va accepta niciodată principiul o țară, două sisteme". "Majoritatea taiwanezilor este împotrivă", a mai spus acesta potrivit  Huffingtonpost.