China vrea să plătească energia importată în yuani și nu în dolari americani

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez / Sursa foto: EPA/WU HAO

China a anunțat că vrea să plătească petrolul și gazele pe care le cumpără în moneda națională. Decizia ar urma să dea o lovitură dolarului american, care va fi resimțită pe termen lung.

China vrea ca tranzacțiile de energie să fie efectuate în yuan. În cadrul unui summit cu liderii arabi, președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut eforturi pentru reglementarea tranzacțiilor de energie în yuanul chinez – o mișcare care ar putea slăbi dominația globală a dolarului american pe termen lung.

Mutare strategică

La summit, Xi a explicat cum China va continua să importe cantități mari de petrol și gaze din statele din Golf și să plătească în yuanul chinezesc, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al Chinei. Majoritatea comerțului mondial este acum denominat în dolarul american.

„Platforma Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange va fi utilizată pe deplin pentru decontarea în comerțul cu petrol și gaze”, a spus Xi, potrivit unei transcrieri a discursului său. El nu a precizat când va intra în vigoare modificarea.

Nu este clar dacă vreuna dintre țările din Golf acceptă propunerea, dar Arabia Saudită – cel mai mare exportator de petrol din lume – a purtat discuții pentru a folosi yuanul pentru a-și plăti vânzările de energie către China. O astfel de mișcare ar distruge rolul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii, stimulând „dedolarizarea”. „Arabia Saudită are multe de cumpărat din China, iar China are multe de cumpărat din Arabia Saudită. De ce ar trebui să tranzacționeze într-o monedă terță și să suporte toate aceste costuri ale cursului de schimb?” a spus Gal Luft, director la Institutul pentru Analiza Securității Globale.

Energie rusească

China folosește deja yuanul pentru a cumpăra energie rusească. Noua monedă dominantă a lumii China are ambiția de a face din yuan cea mai dominantă monedă din lume, dar mai are un drum lung de parcurs până atunci, în principal pentru că Beijingul își gestionează strâns valoarea. De asemenea, yuanul nu este complet convertibil în alte valute de pe piața globală în acest moment. În timpul vizitei lui Xi, au fost încheiate acorduri de investiții în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, a declarat Khalid Al Falih, ministrul investițiilor. El nu a precizat dacă suma include acorduri cu alte țări arabe, potrivit Business Insider.