China vrea să investească, România se mai gândeşte dacă acceptă

China vrea să investească, România se mai gândeşte dacă acceptă

În vreme ce statele lumii se străduiesc să lege relaţii cu Beijingul, România nu reuşeşte să profite nici măcar de avantajele obţinute în timpul regimului comunist. Emil Boc aruncă totuşi în joc amintirile.

Atunci, tineri chinezi au venit să studieze la facultăţile româneşti. Mulţi dintre ei ocupă astăzi funcţii de conducere în ţara natală şi privesc cu ochi buni o eventuală colaborare economică dintre China şi România. Numai că birocraţia şi dezinteresul manifestat de autorităţile de la Bucureşti par a pune pe butuci din start orice încercare a investitorilor chinezi de a veni cu bani în România.

''Pentru oamenii de afaceri e mai complicat să înţeleagă sistemul de licitaţii de la noi. E greu de înţeles şi de ce e mai uşor să obţină o viză pentru spaţiul Schengen decât pentru România. Aveau intenţia de a investi foarte mult în infrastructură, dar cred că am pierdut deja trenul acesta, din moment ce s-au dus deja în Polonia. Ei încă manifestă deschidere, mai ales că foarte mulţi chinezi din conducerea statului au făcut facultatea în România'', ne-a declarat Ovidiu Silaghi, fost ministru pentru IMM-uri, comerţ, turism şi profesii liberale.

Silaghi spune că, spre deosebire de România, toate statele lumii încearcă să iniţieze sau să consolideze relaţii cu China. Spre exemplu, în anul în care Tarom a renunţat la cursele directe către statul asiatic, Franţa a introdus două noi curse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatele se văd, afirmă fostul ministru, în contextul în care preşedintele Chinei, Hu Jintao, a fost primit de însuşi Nicolas Sarkozy, o onoare rar acordată oaspeţilor de către liderii francezi. Însă, China Southern Airlines va cumpăra 102 Airbus, în valoare de 14 miliarde de dolari.

Vă amintiţi?

Între timp, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu vicepreşedintele Adunării Naţionale Populare Chineze, Simayi Tieliwaerdi, căruia i-a amintit că România a fost al treilea stat care a recunoscut China, în 1949.

''Vizita dumneavoastră va fi un bun prilej de dezvoltare a relaţiilor noastre politice, economice şi culturale. Ţările noastre au o lungă tradiţie de colaborare. După cum ştiţi, România a fost a treia ţară care a recunoscut China, în 1949, şi avem atât relaţii economice, culturale, cât şi politice foarte bune şi am dori ca această perioadă de criză economică să fie un moment în care să reluăm aceste relaţii economice, astfel încât colaborarea noastră să fie foarte bună'', i-a spus Boc lui Simayi Tieliwaerdi, notează Agerpres.

Aeroport pentru olteni

Chinezii vor să investească şi în aeroportul de la Craiova. Doljenii nu ar refuza nici investiţii în alte domenii, cum ar fi agricultura, comerţul sau turismul.

''Ne-am dori foarte mult să investească şi la noi, în special în proiectul cu aeroportul. Şi în agricultură ar fi bine, căci noi avem potenţial, iar ei se pricep'', explică preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Deocamdată, discuţiile s-au oprit la datele tehnice.

Niciun ban  pentru agricultură

Până acum, chinezii nu au cumpărat sau luat în arendă terenuri în România, dar, dacă ar veni să facă investiţii, ar fi primiţi cu braţele deschise.

''Orice investitor care vine cu bani, nu cu 100 de euro ca să plece cu milioane, este binevenit'', spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

În vreme ce exportatorii români caută soluţii pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa chineză, investitorii chinezi au deja proiectele definitivate pentru a derula afaceri în România, însă se lovesc de birocraţie.

''Chinezii sunt foarte necăjiţi de reacţia autorităţilor române, de modul în care tratează proiectele lor'', a declarat secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu. Bani pentru imobiliare

Mai mulţi investitori chinezi, reuniţi în acţionariatul companiei China Town România, vor construi un complex comercial în comuna Afumaţi.

Complexul, care se va numi China Town, va beneficia de o investiţie de peste 100 de milioane de euro.

China, numărul 3 în FMI

China va deveni a treia putere din cadrul Fondului Monetar Internaţional în curând şi va continua să fie motorul de dezvoltare al Asiei. Produsul Intern Brut al Chinei a consemnat un salt de 8,7% în 2009, numai în ultimul trimestru al anului trecut creşterea fiind de 10,7%.

Astfel, PIB-ul Chinei a ajuns la 4,9 trilioane de dolari în 2009, după ce statul a pus în aplicare un plan de stimulare a economiei în valoare de 586 miliarde de dolari.

Pentru 2010, Banca Mondială prevede un avans al economiei chineze de 9,5%, mai ales că investiţiile străine directe în China au urcat de la 34 de miliarde de dolari pe parcursul întregului an 2009, la 37 de miliarde dolari numai în primul semestru al anului 2010.