China vrea să distrugă dolarul. Beijingul pregătește criptomoneda cu acoperire în aur!

China vrea să distrugă dolarul. Beijingul pregătește criptomoneda cu acoperire în aur!

China (din câte se pare, cu susținerea Rusiei) pregătește o lovitură magistrală împotriva economiei americane.  E vorba  de lansarea unei criptomonede garantate cu rezervele de aur ale țării. E în stare Beijingul să dea lovitura de grație dolarului american sau e vorba numai de o mișcare propagandistică?

E greu, deocamdată, să ne dăm seama, atâta vreme cât știrile despre această criptomonedă provin, se pare, de la propaganda rusească. Potrivit expertului financiar Max Keizer, producătorul show-ului „Raportul Keizer” de pe rețeaua rusească de televiziune RT: „Marea mișcare a Chinei pentru secolul 21 este să deschidă o trapă sub economia Statelor Unite prin lansarea unei criptomonede bazate pe aur, o manevră care va devaloriza dolarul american până la zero”.

Nu e un secret pentru nimeni că puterea mondială a Statelor Unite se bazează și pe dolar. Potrivit celebrului Sorin Ovidiu Vântu, un expert al manevrelor financiare, ” peste 80% dintre tranzacțiile comerciale făcute la nivel planetar trec prin dolar, asta oferind Americii un avantaj atât economic, cât și de control informațional unic la scară planetară.”.

E evident, așadar, că moneda americană este o țintă majoră a adversarilor Americii. Marea întrebare este dacă Beijingul e în stare, chiar și cu ajutorul Moscovei, să dea marea lovitură. Un fost secretar de stat pentru Afaceri Europene din Portugalia, Bruno Maçães, crede că atât Rusia, cât și China pregătesc de multă vreme această lovitură. Într-un articol publicat în The Moscow Times, Bruno Maçães notează : ”Rusia cumpără aur. Mult aur. În decursul unui deceniu, țara și-a mărit de patru ori rezervele. Achiziția de aur anul trecut a depășit pentru prima oară oferta minelor proprii, astfel încât Rusia  devine importator”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maçães trece în revistă toate explicațiile date de experți în ceea ce privește foamea de aur a Kremlinului, de la vulnerabilitatea economiei ruse față de sancțiunile financiare ale Occidentului, la temerile că economia va fi lovită de o criză financiară de natură internă. Aceste motive nu explică, însă, de ce China participă, și ea, la goana după aur. „Conform datelor oficiale, China și-a mărit rezervele de lingouri la 60,62 milioane de uncii în martie, față de la 60,26 milioane cu  o lună mai devreme”, scrie Maçães, care afirmă că regimul de la Beijing ar putea să încheie anul ca fiind principalul cumpărător de aur după Rusia. Analistul portughez nu crede că achizițiile de aur ale Rusiei și Chinei sunt coordonate, „dar este evidentă o influență reciprocă".

Mult mai interesant este ceea ce spune Maçães despre viitorul criptomonedelor. „O căsătorie între aur și criptomonede ar fi o căsătorie făcută în ceruri, pentru că ar îmbină stabilitatea aurului cu comoditatea și securitatea tranzacțiilor blockchain”.

Fără să se laude că are informații de culise, fostul politician portughez amintește că atât China, cât și Rusia, s-au plâns deschis că dolarul nu mai este mai capabil să-și îndeplinească rolul de monedă globală. Și piața internațională  și-ar dori o criptomonedă mondială. Asta pentru că tranzacțiile bănești ar fi procesate direct cu utilizatorii finali, fără nicio intermediere de la bănci sau guverne. Ca urmare, Maçães nu exclude posibilitatea unor schimbări revoluționare. „Dacă cele două forțe care zguduie sistemul monetar global - accelerarea digitală și rivalitatea geopolitică - ar fi reunite, schimbarea ar putea avea loc rapid și brusc”. Amintind că unele platforme de pe internet depășesc două miliarde de utilizatori la nivel mondial, analistul portughez spune că nu există forțe pe lume care să împiedice succesul unei criptomonede cu acoperire în aur.

„Instrumentele tradiționale de putere par mai costisitoare și mai puțin eficiente. Statele Unite se bazează acum pe instrumente economice, cu preponderență pe sancțiuni, iar acestea sunt, în cele din urmă, înrădăcinate în rolul dolarului ca monedă de rezervă globală.

Dependența tot mai mare de sancțiuni a produs deja o reacție. Aliații europeni de la Washington au fost indignați de decizia lui Trump de a părăsi acordul Iranului - nu numai pentru că nu erau de acord cu decizia, ci și pentru că statele europene aveau de pierdut ele însele de pe urma   sancțiunilor”, afirmă Maçães.

În aceste condiții, „ în cursa pentru o monedă globală - indiferent de cine face prima mișcare - aurul va fi o abordare strategică. O monedă digitală complet garantată de aur ar reduce cererea de criptomonede nereturnate. Potențial, o astfel de monedă ar putea deveni hegemonică”, își încheie Maçães profeția.

Din câte susține expertul portughez, și nu e nici pe departe singurul, în lume există condiții pentru a detrona dolarul din calitatea de monedă de rezervă globală. Nu se știe, însă, dacă Beijingul are puterea să pună în circulație o criptomonedă mondială cu acoperire în aur.