China va restrînge exporturile de metale rare către SUA

Partidul Comunist Chinez a avertizat Statele Unite că Beijing este pregătit să folosească metalele rare pentru a riposta în războiul comercial cu Washington-ul: „Să nu spuneți că nu v-am prevenit”, a comentat ziarul PCC.

Recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping într-o uzină producătoare de metale rare a alimentat speculațiile potrivit cărora China se va folosi de poziția sa dominantă ca furnizor de metale rare ca de un levier în războiul comercial cu SUA, notează Jerusalem Post.

Metalele rare sunt un grup de 17 elemente chimice care sunt indispensabile în multiple domenii precum electronica de larg consum și de vârf dar și în echipamentele militare. Exporturile din China reprezintă circa 95 la sută din metalele rare aflate pe piaţa mondială. Chiar dacă China nu a declarat explicit până acum că va restrânge exporturile de metale rare către SUA, presa chineză, în special influentul Global Times, a lăsat puternic să se înțeleagă că acest lucru se va întâmpla.

Într-un comentariu intitulat „SUA, nu subestimați capacitatea Chinei de a riposta”, cotitidianul oficial al Partidului Comunist Chinez a subliniat dependența „inconfortabilă” a SUA de aceste metale rare. „Vor deveni metalele rare o armă a Chinei în fața presiunilor (economice) pe care SUA le exercită fără noimă? Răspunsul nu este un mister”, sublinia Global Times.

„Fără îndoială, americanii vor să utilizeze produse fabricate pe baza metalelor rare exportate de China pentru a contra și reprima dezvoltarea Chinei. Poporul chinez nu va accepta niciodată asta”, mai scrie Global Times.

„Linia industrială între China și SUA este foarte integrată și complementară, și nu va exista un câștigător dintr-un război comercial. Sfătuim partea americană să nu subestimeze capacitatea noastră de a ne proteja drepturile și interesele. Să nu spuneți că nu v-am prevenit”, a avertizat cotidianul. Expresia „să nu spuneți că nu v-am prevenit” este folosită de media oficială chineză numai când este vorba de avertizarea altor țări privind dezacorduri importante, cum, spre exemplu, a fost un conflict frontalier cu India în 2017, sau în 1978 înaintea invaziei Vietnamului de către China.

SUA au absorbit 80% din importurile de metale rare din China, în perioada 2014-2017, fără taxe vamale suplimentare. Beijing însă a crescut taxele pe importurile de metale rare din SUA, de la 10% la 25%, ceea ce face procesarea lor mai puțin rentabilă în China.