DEZVĂLUIRI. CHINA investește în tehnologia RECUNOAȘTERII FACIALE, pentru a supraveghea în curând TOT ce mișcă în țară

DEZVĂLUIRI. CHINA investește în tehnologia RECUNOAȘTERII FACIALE, pentru a supraveghea în curând TOT ce mișcă în țară

Beijing investește sume imense de bani în tehnologia de recunoaștere a fețelor, urmând să introducă camere de supraveghere omniprezente.

Pentru Mao Ya, 40 de ani, camerele video de supraveghere cu tehnologie de recunoaștere facială, care au acces la apartamentul ei, sunt doar o simplă conveniență.

„Am sacoșe cu cumpărături în ambele mâini, doar trebuie să mă uit în sus și ușa se deschide”, a spus ea. „Iar fetița mea de 5 ani poate doar să se uite la camerele video și poate intra. Este benefic pentru copii, pentru că ei de multe ori pierd cheile”.

Pentru polițiști, camerele care vor înlocui vechile carduri de acces în clădiri, au un scop diferit. Acum pot supraveghea cine intră și cine iese, combinând informații ale inteligenței artificale cu o bază de date imensă cu fotografii, iar sistemul-pilot ar urma să permită poliției să identitice ceea ce un raport al poliției, văzut de Washington Post, numește „băieții răi”, care au scăpat altă dată cu fața curată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunoașterea facială este un nou subiect la modă în China. Băncile, aeroporturile, hotelurile și chiar toaletele publice încearcă săverifice identitatea oamenilor analizându-le trăsăturile feței. Dar poliția și forțele de securitate sunt cele mai entuziaste în legătură cu aceste măsuri.

Proiectul pilot din  Chongqing este doar o parte mică a unui plan ambițios, cunoscut sub numele de Xue Liang, care se poate traduce cu „Ochi Ascuțiți”.

Intenția este de a conecta camerele de securitate care deja scanează șosele, mall-uri și stații de transport în comun cu camerele private care se află în diverse clădiri și zone, și să le integreze la nivel național, pe o platformă de schimb de date.

Programul va folosi recunoașterea facială și inteligența artificială pentru a analiza și înțelege tonele de dovezi video primite, pentru a găsi suspecții, a depista comportamente suspecte și chiar a preveni crime; pentru a coordona activitatea serviciilor de urgență, pentru a monitoriza intrările și ieșirile a 1,4 miliarde de oameni, arată documente oficiale și rapoarte ale industriei de securitate.

La final, aceste eforturi vor fi combinate cu o bază de date vastă despre fiecare cetățean, iar aceste date „în cloud” vor fi combinate cu dosare penale și medicale, înregistrări ale călătoriilor, cumpărăturile online și chiar comentariile de pe rețelele de socializare - toate acestea fiind legate de identitatea fiecărei persoane în parte (datele de identificare și fotografia).

„Tehnologiile de supraveghere oferă guvernului sentimentul că, în cele din urmă, pot ajunge să controloze viețile oamenilor, la minut, deziderat la care de fapt aspiră”, spune Adrian Zenz , profesor universitar german.

Scopul acetor eforturi este ca autoritățile să știe în orice moment unde se află fiecare persoană, ce planuri are, ce crede și cu cine se asociază - și, în cele din urmă, să i se dea un scor unic de „credit social”,  în funcție de ceea ce cred guvernul și alți cetățeni despre el, dacă este sau nu de încredere!

La complexul rezidențial din Chongqing, „90% dintre infracțiuni sunt realizate de 10% dintre locuitori, care nu sunt proprietari înregistrați”, spune poliția. „Cu recunoaștere facială, putem recunoaște străinii, analiza ora intrării și a ieșirii, cine petrece noaprea acolo și de câte ori. Putem identifica persoanele suspicioase din întreaga populație”.

Adrian Zenz, profesor universitar german, care a făcut cercetări de politici etnice și tehnici de securitate în provincia chineză vestică Xinjiang, declară, conform Washington Post, că guvernul vrea să fie omnipotent asupra unei populații vaste, complexe și greu de stăpânit.

Până în 2020, guvernul chinez vrea să facă rețelele de supraveghere video „omniprezente, complet conectate, perfect funcționale și total cotnrolabile”, combinând căutarea de date cu analize sofisticate ale înregistrărilor video și foto.

Se întâmplă și în SUA

China nu este singură în experimentarea noilor tehnologii.

Sisteme ale FBI numite Sisteme de Identificare de Nouă Generație folosesc recunoașterea facială pentru a compara imagini de la scena unei crime cu baza de date națională de fotografii. Forțele de poliție din SUA folosesc tehnici bazate pe algoritm, de câțiva ani, pentru a prezice locul unde se vor produce următoarele infracțiuni.

Poliția din Chicago a identificat și un tribunal a condamnat un hoț, folosind tehnologia de recunoaștere facială în 2014, iar Marea Britanie a folosit un program japonez numit NeoFace Watch, pentru a găsi un om într-o mulțime, în luna mai, precizează sursa citată.

Statele Unite, care aveau circa 62 de milioane de camere de supraveghere în 2016, au o rată de acoperire mai mare decât China, care are 172 de milioane de camere, potrivit Monicăi Wang, analist senior al imaginilor video și sistemelor de securitate la compania IHS Markit din Shanghai.

Care este diferența?

Totuși, ambiția Chinei este diferită.

Agențiile de implementare a legilor din statele occidentale tind să folosească recunoașterea facială pentru a identifica suspecți de crime, nu pentru a găsi dizidenți sau activiști sociali sau pentru a monitoriza grupuri etnice.

China, însă, vrea să domine industria inteligenței artificale, să aibă acces la date pentru a ține totul sub control, orice aspect al societății și pentru a menține sub supraveghere populația mult mai eficient decât până acum.