Evenimentul Zilei > International > China suspendă acordurile de extrădare între Hong Kong și trei țări occidentale
China suspendă acordurile de extrădare între Hong Kong și trei țări occidentale

China suspendă acordurile de extrădare între Hong Kong și trei țări occidentale

Beijing a anunțat, marți, suspendarea acordurilor de extrădare între Hong Kong Canada, Australia și Marea Britanie, țări care au criticat impunerea de către China continentală a unei legi controversate privind securitatea pe teritoriul fostei colonii britanice.

Această măsură de retorsiune a Beijingului pare în mare măsură simbolică, deoarece cele trei state au suspendat deja unilateral aceste tratate, pentru a protesta împotriva noilor legislații în vigoare începând cu 30 iunie în fosta colonie britanică.

„Aceste acțiuni eronate ( …) au compromis serios bazele cooperării judiciare”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Wang Wenbin,  purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.

China a decis suspendarea tratatelor de extrădare între Hong KongCanada, Australia și Regatul Unit, precum și acordurile de cooperare în materie de justiție penală”, a subliniat oficialul chinez.

Mai multe țări occidentale, în frunte cu Statele Unite, au cerut Chinei să-și anuleze legea de securitate națională din Hong Kong.

Această nouă legislație a stârnit temeri în rândul opoziției democratice locale legate de un recul serios al libertăților aflate  în vigoare pe acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, retrocedat de Marea Britanie Chinei, în 1997.

Pentru Beijing, această lege vizează oficial asigurarea „stabilității”, punând capăt „vandalismului” care a însoțit uriașele  proteste pro-democrație din 2019 în regiune, precum și suprimarea mișcării militante pentru independență.

Din 1997, Hong Kong s-a bucurat de o autonomie largă față de China continentală, condusă de Partidul Comunist.

Locuitorii săi beneficiază în special de libertatea de exprimare, libertatea presei și de justiție independentă, libertăți necunoscute pe teritoriul Chinei.

La începutul acestei luni China a inaugurat, într-un hotel din Hong Kong, birouri care vor permite agenţilor săi de securitate să acţioneze deschis pentru prima dată în fosta colonie britanică, scrie Agerpres.

„Organul de securitate naţională al guvernului central în regiunea administrativă specială Hong Kong a fost inaugurat miercuri dimineaţă”, a indicat agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

Birourile acestei agenţii sunt situate într-un hotel, Metropark Hotel. Un drapel chinezesc a fost arborat în afara clădirii şi a fost instalată o placă având emblema Chinei.

După manifestaţiile masive din 2019 împotriva influenţei autorităţilor de la Beijing, regimul preşedintelui Xi Jinping a anunţat în iunie o lege privind securitatea naţională la Hong Kong, percepută de opoziţia locală democrată ca o modalitate de a o reduce la tăcere.

Documentul afirma că un organism de securitate naţională va fi înfiinţat şi prezidat de şeful executivului din Hong Kong.

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, este considerată de adversarii săi drept o marionetă a autorităţilor de la Beijing