China a construit o „stea artificială” de ŞASE ori mai fierbinte decât soarele și ar putea fi viitorul energiei

Fuziunea nucleară ar putea fi viitorul energiei, înlocuind combustibilii fosili cu propriile noastre stele artificiale. China a construit un reactor de fuziune care atinge temperaturi de 100 milioane de grade Celsius - de 6 ori mai fierbinte decât soarele. Reactorul este denumit Tokamak experimental avansat (EAST).

Oamenii de știință încearcă de multă vreme să imite procesul de fuziune nucleară care are loc în interiorul Soarelui sau al altor stele, deoarece acesta ar putea oferi o sursă aproape nelimitată de energie. O energie electrică ieftină, sigură fără poluare. Spre deosebire de reactoarele de fisiune existente, în care se utilizează atomi de plutoniu sau uraniu, în reactorul cu fuziune nu există riscul unei reacții în lanț necontrolabile. De asemenea, nu rezultă deșeuri radioactive cu durată lungă de viață.

Deși a fost o piatră de hotar pentru EAST, suntem încă departe de a genera energie durabilă pe Pământ. Imaginați-vă dacă am putea înlocui combustibilii fosili cu propriile noastre stele. Și nu, nu vorbim despre puterea solară. Vorbim despre fuziunea nucleară. Iar cercetările recente ne ajută să ajungem acolo cu ajutorul "Tokamak experimental avansat",sau EAST, titrează businessinsider.

EAST este un reactor de fuziune cu sediul în Hefei, China. Și acum poate atinge temperaturi de peste șase ori mai fierbinţi decât soarele. Fuziunea are loc atunci când doi atomi ușori se combină într-unul singur, mai mare, eliberând energia în proces. Sună destul de simplu, dar nu este ușor. Deoarece acești doi atomi au o încărcătură pozitivă. Și la fel ca doi magneți opuși, acei atomi pozitivi se opresc reciproc (...).  Există o singură problemă: nu avem tehnologia necesară deocamdată.

Dar, din fericire, există o altă cale. Se poate genera fuziunea cu temperaturi extreme. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât atomii se mişcă mai repede şi cu atât este mai probabil ca ei să se ciocnească. Devine rapid un act de echilibrare. Dacă temperatura este prea fierbinte, atomii se deplasează prea repede. Dacă este prea frig, atomii nu se vor mișca destul de repede. Deci, temperatura ideală pentru generarea fuziunii este de aproximativ 100 milioane de grade Celsius, de 6 ori mai fierbinte decât miezul soarelui nostru.

Doar câteva experimente de fuziune din lume au depășit această etapă. Și cea mai recentă a fost EAST. A susținut fuziunea nucleară timp de aproximativ 10 secunde înainte de închidere. Și în timp ce a fost un progres pentru EAST, totuşi este departe de a genera energie durabilă pentru oameni.

EAST este un reactor mic. E un experiment, iar treaba lui este să ne ajute să proiectăm o tehnologie de fuziune mai eficientă, care ar putea, într-o zi, să alimenteze întregul oraș.

La fel ca ITER, scurt pentru Reactorul termonuclear experimental internațional, este cel mai mare proiect de fuziune din lume până în prezent. Treizeci și cinci de țări au investit miliarde de dolari în construcția sa. Și este proiectat să fie primul reactor de fuziune care va produce vreodată mai multă putere de fuziune decât puterea utilizată pentru încălzirea acesteia.

Dar merită efortul şi de ce? 

Ei bine, pentru un singur lucru merită: reactoarele de fuziune nu ar produce practic niciun deșeu radioactiv în comparație cu tipul de reactoare pe care o vedem în centralele nucleare de astăzi.

Pentru perspectivă, cantitatea de apă aflată chiar pe vârful inelului lacului Erie este suficientă pentru a produce mai multă putere decât toți combustibilii fosili rămași pe planetă. Și, spre deosebire de alte surse de energie, nu are nevoie ca soarele să strălucească sau să sufle vântul. Într-o perioadă de diminuare a resurselor și de agravare a schimbărilor climatice, am putea să o folosim cu siguranță, spun specialiştii.