India și China au eșuat în ceea ce privește negocierile militare pentru reducerea tensiunilor de la frontiera facto din Himalaya. Cele două state se acuză reciproc pentru această neînțelegere, iar India susține că autoritățile din China au trimis „un număr considerabil” de militari la frontiera comună. Nici autoritățile chineze nu se lasă mai prejos și aduc o serie de acuzații vecinilor.
În anul 1962, cele două state au decis să mențină pacea la frontiera comună, pentru binele tuturor și pentru a reduce vărsarea de sânge. Această înțelegere s-a ținut până de curând, în 2020, când a avut loc un conflict destul de serios. India a pierdut 20 de militari, în timp ce, din armata Chinei, doar patru și-au găsit sfârșitul în acea luptă. Au început din nou negocierile pentru reducerea tensiunilor, însă se pare că ceva nu este în regulă. Luni, cele două mari state au lansat acuzații reciproce cu privire la eșecul negocierilor. Niciuna dintre ele nu pare să fie dispusă să lase garda jos, deși ei aruncă „pisica” în curtea vecină.
Conform informațiilor publicate în cotidianul Le Figaro, se pare că autoritățile indiene sunt nemulțumite de numărul mult prea mare de militari chinezi trimiși la frontiera din Himalaya. Ministrul Apărării de la New Delhi susține că „China nu a fost dispusă, în cursul negocierilor, să discute sugestii constructive și nu a formulat propuneri de perspectivă”.
La rândul lor, autoritățile chineze susțin că ei au dat dovadă de bunăvoință în ceea ce privește negocierea pentru reducerea tensiunilor. Cu toate acestea, „exigențele militare ale Indiei sunt nerezonabile și nerealiste”, a declarat luni Long Shaohua, purtător de cuvânt al armatei chineze.
Se pare că problemele dintre cele două state sunt mai mult bazate pe neîncrederea unul față de celălalt. Atât autoritățile indiene, cât și cele chineze, se acuză reciproc de anumite strategii militare. Au stabilit să mențină pacea de-a lungul „Liniei de control”, frontiera de facto din Himalaya, însă au și o serie de nemulțumiri pe care nu ezită să le facă publice.
Încă de la începutul lunii octombrie, India se plânge de prezența unui număr considerabil de soldați la frontiera comună, pe fondul tensiunilor din zonele Ladakh și din sudul Tibetului. Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, susține că nici din cealaltă parte lucrurile nu sunt lăsate la voia întâmplării. El declară faptul că militarii indieni au pătruns fără permisiune pe teritoriul Chinei, informații negate cu vehemență de India.