Unul dintre senzorii acustici se află în zona gropii Marianelor, locul cel mai adânc de pe pământ (10.916 m sub nivelul mării). Celălalt senzor este instalat în adâncimile insulei Yap, din statele federale ale Microneziei. Ambii sunt legaţi, potrivit Academiei de Ştiinţe, cu un cablu care parcurge fundul apelor.
Controlul Pacificului este o prioritate în agenda politică a Chinei. Xi Jinping a fost mereu foarte clar în privinţa acestei teme şi ultimele dezvăluiri despre acţiunile puse în practică de gigantul asiatic par să meargă în direcţia asta. Obiectivul este mereu acelaşi: acela de a face ca SUA să-şi îndepărteze sfera de influenţă asupra părţii occidentale a Pacificului pentru a evita ca acestă putere, China, să se simtă sub asediu de către forţele SUA şi a partenerilor asiatici ai Washingtonului.
Obiectivul e că Pekinul încearcă să adauge acţiuni politice, economice şi militare care fac această parte de lume extrem de neliniştită şi dinamică, asta şi pentru că forţele aliate ale Statelor Unite şi mai ales ale US Navy nu par intenţionate să cedeze cererilor chinezilor. Ultima noutate, în acest sens, vine tocmai din adâncimea oceanului, notează Il Giornale.
Potrivit celor relatate de South China Morning Post, China a început de mult timp instalarea de senzori subacvatici de ultimă generaţie pentru a monitoriza ceea ce se petrece în Marea Filipinelor, între insulele Palau şi Guam. Ultima dintre ele, nu trebuie uitat, reprezintă avanpostul forţelor militare americane în Pacific.
Chinezii sunt interesaţi de traficul naval din zonă, mai ales că senzorii acustici au o rază de acţiune de mai mult de 1.000 km şi sunt utilizaţi pentru ''cercetări '' ştiinţifice, ca studiul cutremurelor, taifunelor şi a balenelor. O justificare care a lăsat sceptici pe înşişi analiştii chinezi, care cred că e improbabil ca guvernul să ajungă la mii de km de propriile coaste pentru a studia viaţa cetaceelor şi cutremurele. Şi, după cum a sugerat cotidianul din Hong Kong, realitatea este că în spatele acestui proiect ştiinţific există în realitate motivaţii mult mai strategice, legate în special de controlul submarinelor americane care navighează în zonă.
''China a devenit o mare putere şi se comportă ca atare'' a afirmat James Lewis, vicepreşedinte al Centrului pentru Studii Internaţionale. ''Toate marile puteri plasează senzori pe fundul oceanelor pentru războiul anti-submarin''.
Cuvintele lui Lewis lasă să se înţeleagă care este reala percepţie a Statelor Unite privind China. Nu numai o putere comercială în expansiune, nu numai o putere politică de luat în seamă, ci acum şi o putere militară capabilă să monitorizeze şi să pună în pericol dominaţia maritimă americană din Pacific.