Congresul Național al Poporului a adoptat, joi, controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong. Opozanții au denunțat un text care afectează grav libertățile și autonomia acestui teritoriu.
Congresul Național al Poporului din China- parlamentul chinez - a adoptat legea cu cvasi-unanimitate, fără surpriză, după votul a aproximativ 3000 de deputați din CNP, pe fondul reluării protestelor în Hong Kong, regiune autonomă din sudul Chinei.
Anunțul adoptării (2878 voturi pentru, 1 contra și 6 abțineri) a provocat o furtună de aplauze în palatul Congresului.
Votul mandatează Comitetul permanent al CNP să elaboreze un proiect de lege care să fie încorporat în mini-constituția din Hong Kong, ocolind astfel votul Consiliului legislativ local.
Această lege trebuie să „prevină, să oprească și să pedepsească orice acțiune care amenință grav securitatea națională, cum ar fi separatismul, subversiunea, pregătirea sau comiterea de activități teroriste, precum și activitățile forțelor străine care constituie ingerințe în afacerile” din Hong Kong, conform proiectului depus la CNP.
De asemenea, proiectul intenționează să autorizeze agențiile guvernamentale centrale să deschidă birouri naționale de securitate în Hong Kong.
La Hong Kong, opozanții democrați spun că măsura deschide calea spre o regresiune fără precedent a libertăților în metropola financiară de 7 milioane de locuitori, scrie 20 Minutes.
Deputații pro-Beijing consideră că o astfel lege de securitate națională îi va liniști pe investitorii străini cu privire la stabilitatea regiunii, după protestele masive din 2019, care au avut consecințe economice grave.
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a avertizat, miercuri, că Statele Unite ar putea retrage, ca represalii, Hong Kongului statutul comercial preferențial de care se bucură din partea Washingtonului.
Totodată, Pompeo a anunțat, în Congres, că nu mai consideră Hong Kong ca teritoriu autonom față de Beijing.
„Nici o persoană de bun simț nu poate susține astăzi că Hong Kong își păstrează un gred de autonomie în raport cu China”, a spus Pompeo.
„Este sfârșitul în Hong Kong”, a rezumat Claudia Mo, o deputată pro-democrație în cadrul Consiliului legislativ din Hong Kong. „De acum încolo, Hong Kong va fi un oraș chinez ca oricare altul”.
Oficiul Ministerului de Externe chinez în Hong Kong a calificat joi declaraţiile Statelor Unite că proiectul de lege propus de Beijing asupra securităţii ar submina autonomia oraşului şi ameninţările Washingtonului cu sancţiuni drept „absolut arogante, nerezonabile şi o neruşinare”, relatează Agerpres.
„Legislaţia asupra securităţii naţionale este în competenţa şi obligaţia autorităţilor centrale”, a declarat un purtător de cuvânt al comisarului Ministerului de Externe chinez în Hong Kong într-un comunicat.