China și Rusia dau lovitura la Grupul BRICS. Alianța, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, va adăuga șase națiuni în rândurile sale anul viitor. Beijingul și Moscova fac presiuni pentru ca acest grup de economii emergente să evolueze într-o contrapondere solidă la dominația globală occidentală.
China și Rusia dau lovitura la BRICS. Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se vor alătura ca membri. Începând cu luna ianuarie, a declarat joi președintele gazdă al summitului, președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în ultima zi a întâlnirii de trei zile de la Johannesburg. Anunțul a marcat prima extindere de când Africa de Sud s-a alăturat în 2010 la invitația Chinei.
Pentru Beijing și Moscova, adăugarea de membri este parte a unui efort de durată. Acela de a transforma gruparea într-un vehicul pentru remodelarea structurilor comerciale și financiare internaționale. Totul pentru a-și proteja interesele împotriva sancțiunilor viitoare din partea Statelor Unite ale Americii și a aliaților săi.
Xi Jinping, puternicul lider chinez, a lăudat joi expansiunea "istorică", pe care a spus-o că va fi un "nou punct de plecare pentru cooperarea BRICS". După o absență neexplicată marți, Xi a reapărut miercuri cu apeluri ca BRICS să lupte împotriva decuplării, a perturbării lanțului de aprovizionare și "coerciției economice".
China și Rusia extind BRICS
Făcându-se ecoul președintelui rus Vladimir Putin, liderul chinez a lansat critici voalate la adresa SUA pentru comportamentul "hegemonic".
"Anul acesta am văzut cea mai deschisă și explicită încercare a lui Xi Jinping de a transforma BRICS într-un soi de vehicul anti-hegemonic", a declarat Andrew Small, expert senior la German Marshall Fund. Discursurile lui Xi au fost "un argument pas cu pas împotriva sistemului de alianțe SUA și a sistemelor financiare dominate de SUA", precum și o propunere pentru construirea de "soluții alternative, non-occidentale" pentru țările în curs de dezvoltare, a spus Small.
Sancțiunile vizând Rusia din cauza războiului din Ucraina au accentuat efortul Chinei de a crea structuri financiare globale alternative. Dar și lanțuri de aprovizionare rezistente la perturbații occidentale.
Pe lângă o deceniu de inițiativă de investiții Belt and Road, Xi a anunțat trei proiecte cu o amploare globală din 2021 pentru a promova viziunile chinezești despre dezvoltare, securitate și "civilizație". Chiar dacă împrumuturile și investițiile chineze în inițiativa Belt and Road au scăzut dramatic de la un vârf în 2016, comerțul total al Chinei cu membrii a continuat să crească și a depășit recent comerțul total cu Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia.
China construiește un sistem alternativ
Unii savanți chinezi cred că Beijingul are un spațiu mai mare de manevră. În parte pentru că invazia Rusiei în Ucraina a distras Statele Unite de angajamentul cu națiunile în curs de dezvoltare. Nu toți membrii sunt pe deplin aliniați la poziția geopolitică a Chinei și Rusiei. Unele componente potențiale ale strategiei pe termen lung - precum reducerea dependenței de dolar în comerț - rămân experimentale.
Dar, a spus Small, intenția este clară.
"Face parte din miza pe termen lung pe care China a lansat-o. Ei cred că relațiile cu Occidentul se vor deteriora și că viitorul relațiilor cu lumea va fi înrădăcinat în lumea în curs de dezvoltare. Așa că vor să găsească modalități de a instituționaliza și consolida sisteme reziliente", a afirmat el.
Putin, prezent prin videoconferință
Într-un semn al izolării sale internaționale, Putin a participat prin videoconferință. Dacă ar fi participat în persoană, Africa de Sud ar fi fost obligată legal să îl aresteze. Deoarece este acuzat de crime de război în Curtea Penală Internațională. Dar satisfacția sa față de dispariția lui Evgheni Prigojin era clară.
Deși India și Brazilia au rezerve cu privire la agenda tot mai anti-SUA, China și Rusia au constatat că unele națiuni în curs de dezvoltare sunt mai receptive față de preocupările lor legate de dominația americană, ceea ce face parte din motivația pentru mai mulți membri, au spus analiștii.
Summitul a trimis un mesaj clar SUA și aliaților săi că "nu poți să izolezi sau să suprimi China pentru că are prieteni în toată lumea", a declarat Ming Jinwei, un comentator politic chinez.