China riscă un Tiananmen în Tibet

Călugării tibetani s-au aflat ieri din nou sub tirul gloanţelor armatei chineze, cel puţin şapte persoane fiind ucise în timpul manifestaţiilor proindependenţă care s-au extins în provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei.

Potrivit guvernului tibetan aflat în exil, cel puţin 80 de manifestanţi au murit săptămâna trecută, în confruntă rile cu forţele de ordine chineze. Situaţia a rămas tensionată în capitala tibetană Lhasa, unde blindatele armatei patrulează pe străzi ca în perioada revoltei studenţeşti din Piaţa Tiananmen, din 1989. Dalai Lama acuză Beijingul de „genocid cultural“ Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, a cerut deschiderea unei anchete internaţionale privind reprimarea sângeroasă a protestelor antichineze, denunţ ând pericolul unui „genocid cultural“ în Tibet. „Autorităţile chineze se sprijină numai pe forţă pentru a obţine un simulacru de pace, în favoarea unui regim al terorii. Un genocid cultural este pe punctul de a se derula în Tibet, unde oamenii sunt trataţi ca şi cetăţeni de mâna a doua,“ a spus Dalai Lama de la reşedinţ a sa din exil, în Dharmsala, India.

Mesajul exilului tibetan s-a făcut simţit şi în Europa: la Haga, sute de manifestanţi au luat cu asalt Ambasada Chinei, reuşind să distrugă o porţiune din intrarea în clădire, într-un protest faţă de opresiunea chineză în Tibet. Amnesty International a cerut autorităţilor chineze să autorizeze o anchetă independentă a ONU, în timp ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au solicitat Chinei să acţioneze cu „rezervă“ în aceasă criză.