Peste 50 de milioane de locuitori aveau interdicție de a ieși din limitele localității lor.

În orașe, majoritatea nu putea să iasă din complexul rezidențial decât pentru a-și face câteva cumpărături. Și unele sate erau baricadate.

“Toate (autoritățile administrative) în cartierele orășenești și localitățile rurale care sunt considerate cu risc scăzut și-au ridicat decizia de izolare”, a declarat Liu Dongru, director adjunct al Comisiei de sănătate din Hubei.

O flexibilizare similară este aplicată în zonele cu “risc moderat” și “ridicat”, sub rezerva cazului în care “niciun caz confirmat nu a fost înregistrat”, a arătat el într-o conferință de presă, fără a face precizări complementare.

Acest anunț vine după ce ministerul sănătății a raportat sâmbătă doar patru contaminări noi în Hubei – foarte departe de miile anunțate zilnic în februarie.

Președintele Xi Jinping a afirmat marți la Wuhan că epidemia este „practic oprită”. În continuare, autoritățile din Hubei au anunțat primele măsuri de relaxare pentru deplasări

Ele au autorizat persoanele sănătoase care nu au avut niciun contact cu un bolnav sau un caz suspect să călătorească liber în interiorul granițelor provinciei. Sub rezerva cazului că ei vin dintr-o zonă cu “risc slab” sau “moderat”.

În orașul Wuhan, cel mai afectat, încă nu se aplică această măsură. (RADOR)