China pune din nou lumea în pericol! Rămășițele unei rachete se vor prăbuși pe Pământ

China pune din nou lumea în pericol! Rămășițele unei rachete se vor prăbuși pe Pământ

Racheta Long March 5B a decolat de la baza de lansare Wenchang, China, dar mai mulți experți sunt de părere că rămășițele ei vor afecta Pământul. Încă nu se știe exact unde vor ateriza resturile din etajul principal.

Duminică după-amiază, racheta Long March 5B a decolat de la baza de lansare Wenchang din provincia sudică Hainan, transportând un nou laborator alimentat cu energie solară, care urmează să fie introdus la stația spațială chineză Tiangong.

Cu toate astea, mărimea rachetei de mare capacitate – are o înălțime de 53,6 metri și cântărește 837.500 de kilograme, iar experții sunt de părere că unele resturi din etajul principal ar putea să nu ardă complet la reintrarea în atmosfera terestră.

China spune că aceste resturi nu vor provoca daune, dar nu este pentru prima dată când racheta s-a desprins de primul etaj de 23 de tone pe orbită. Această traiectorie de zbor este dificil de prevăzut din cauza fluctuațiilor din atmosferă cauzate de schimbările în activitatea solară, iar mai multe țări ar putea fi afectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Racheta din China ar putea fi periculoasă

Experții consideră că șansele ca resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte mici, dar că trebuie luat în seama orice. După ce etapa centrală a ultimei lansări a căzut în Oceanul Indian, NASA a afirmat că China „nu reușește să respecte standardele responsabile în ceea ce privește deșeurile spațiale”.

Sursa foto. Raytheon

China a declarat că nimic nu este adevărat și că responsabilii s-au ocupat de tot. Ca răspuns la preocupările legate de lansarea de anul trecut, Ministerul chinez de Externe a declarat că probabilitatea de daune a fost „extrem de scăzută”.

Înainte de lansare, Jonathan McDowell, un astronom de la Centrul pentru Astrofizică care urmărește îndeaproape lansările spațiale, a scris pe Twitter că a sperat ca Beijingul să aleagă altceva. El a precizat că datele orbitale ale Comandamentului Spațial al SUA privind două obiecte de la lansare au confirmat că etajul central „rămâne pe orbită”.

Cu toate că mulți nu sunt speriați de resturile rachetei, alții spun că trebuie luate în considerare. „Furnizorii de lansări au acces în prezent la tehnologii și modele de misiuni care ar putea elimina necesitatea majorității reintrărilor necontrolate”, au scris autorii, potrivit msm.com