China provoacă Royal Navy : Armata britanică mușcă mai mult decât poate mesteca

Londra și-a oferit sprijinul Statelor Unite în fața Chinei. Portavionul HMS Queen Elizabeth va fi trimis în Extremul-Orient. „Această navă nu ne poate descuraja”, a sărit Beijingul.

Dacă are dificultăți să-și trimită avioanele de luptă F-35B în regiunea Indo-Pacific din cauza lipsei de nave disponibile, mai ales după incendiul care a răvășit nava de asalt amfibiu din clasa Wasp USS Bonhomme Richard, US Marine Corps ar putea găsi o soluție cu Marina Britanică.

Potrivit dezvăluirilor presei britanice, Royal Navy este pe cale să planifice o deplasare a portavionului HMS Queen Elizabeth în Orientul Îndepărtat, odată ce capacitatea operațională inițială (IOC) a acesteia din urmă va fi pronunțată, adică cel târziu la începutul anului viitor.

Potrivit cotidianului The Times, este vorba despre contrarea ambițiilor chineze în regiune, în special în Marea Chinei Meridionale, unde Beijingul practică politica faptului împlinit, în ciuda revendicărilor țărilor vecine asupra acestei zone.

În detaliu, portavionul HMS Queen Elizabeth ar găzdui două escadrile de avioane F-35B, din care una furnizată de US Marine Corps.

Nu s-a spus nimic despre capacitatea de supraveghere aeriană care este în mod normal furnizată de elicopterele Merlin echipate cu radar Crowsnest, a căror dezavoltare este în întârziere.

În ceea ce privește grupul aeronaval, acesta ar fi format din două distrugătoare de tip 45, două fregate de tip 23 și două nave de logistică.

Adică 20% din navele de prim rang din Royal Navy (19, între care 6 distrugătoare de tip 45 și 13 fregate de tip 23).

De asemenea, potrivit The Times, se vorbește despre „invitarea aliaților” să participe la acest grup aeronaval. Japonia este citată, la fel ca și Statele Unite, Canada și Australia.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ministerului britanic al Apărării (MoD) a spus că încă nu a fost luată o decizie cu privire la această desfășurare. Totuși, nu ar fi surprinzător.

În decembrie 2016, ambasadorul Marii Britanii la Washington, Kim Darroch, a dat asigurări că cele două viitoare portavioane ale Royal Navy (HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales) vor fi „dislocate regulat în Pacific ”.

„Împărtășim absolut obiectivul actualei și al următoarei administrații americane de a proteja libertatea de navigație și de a menține deschise rutele maritime și căile aeriene”, a spus diplomatul britanic.

El a adăugat: „În ciuda preocupărilor Marii Britanii în Orientul Mijlociu, vom încerca să ne jucăm rolul în Pacific”.

În timp ce relațiile dintre Londra și Beijing s-au deteriorat în ultimele săptămâni, în special din cauza presiunilor Chinei în Hong Kong și a  interzicerii Huawei de la rețelele britanice 5G, cotidianul „Global Times”, care urmează linia Partidului Comunist Chinez, a reacționat deja la planurile atribuite Marinei Regale britanice.

„Marea Britanie blufează. Ar trebui să-și cunoască limitele înainte de a încerca să provoace China, care nu mai este o țară cu o capacitate militară slabă ce poate fi intimidată, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului opiului (în secolul XIX).

În timp ce portavioane nucleare americane de peste 100.000 de tone au traversat în repetate rânduri Marea Chinei de Sud fără să sperie China, HMS Queen Elizabeth (cu un deplasament de 62.000 de tone) nu va avea nicio putere de descurajare ”, scrie Zhang Junshe , un cercetător al Institutul de Studii și Cercetări Navale al Armatei Populare de Eliberare în coloanele Global Times.

„Câte țări iau în serios armata britanică în acest moment? Marea Britanie are nevoie de o viziune realistă despre sine în loc să muște mai mult decât poate mesteca ”, a spus cercetătorul chinez.

„Marea Britanie era un imperiu puternic. Este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Dar acum se pare că a devenit valetul Statelor Unite. Poziția sa inconsistentă față de China arată că nu mai are comportamentul unei mari puteri”, a spus el.

Declarații de natură să ofenseze orgoliul Amiralității britanice.