China poate să incite Africa împotriva Statelor Unite? Aceasta este întrebareala care încearca să răspundă jurnaliștii de IL GIORNALE, într-un comentariu citat de Rador.
Națiunile Unite, împreună cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Acordul General privind Tarifele și Comerțul (înlocuit ulterior de Organizația Mondială a Comerțului) și NATO, reprezintă una dintre principalele instituții prin care s-a dezvoltat Ordinul Internațional Liberal (Liberal World Order, LWO), care se învârte în jurul conducerii Statelor Unite după cel de-al Doilea Război Mondial. Acum, însă, adversarii direcți ai Washingtonului folosesc o instituție precum ONU - prin intermediul Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite - pentru a submina credibilitatea internațională a SUA într-un moment de gravă criză internă generată de asasinarea afro-americanului George Floyd și de manifestațiile ulterioare ale Black Lives Matter și ale altor organizații ale stângii radicale.
După cum scrie "The Hill", Consiliul pentru Drepturile Omului de la Organizația Națiunilor Unite - din care SUA s-au retras - a declarat că va discuta despre "rasismul sistemic" și despre brutalitatea poliției în Statele Unite săptămâna aceasta, în urma unei solicitări făcute de națiunile africane. Burkina Faso conduce inițiativa diplomatică împotriva Statelor Unite, în numele tuturor celor 54 de națiuni africane. "Rasismul structural și violența polițienească sunt probleme care sunt adesea ridicate de state și de societatea civilă în ședințele consiliului, precum și crimele ilegale ale poliției și prejudecățile rasiale în activitățile poliției", a spus Rolando Gomez la "Voice of America".
Potrivit publicației "La Verità", este posibil ca în spatele cererii conduse de Burkina Faso să fie "mâna lungă" a Beijingului. "O mișcare a Chinei - scrie "La Verità" - pentru a pune Washingtonul în dificultate".
În primul rând, trebuie menționat faptul că Beijingul a pus accentul pe proteste în urma morții lui Floyd de zile întregi, catalogând, printre altele, rasismul drept o boală cronică a societății americane. Dar, mai presus de toate, influența geopolitică din ce în ce mai mare a Dragonului asupra continentului african a împins națiunile africane să ia în vizor Washingtonul.
În acest sens, Burkina Faso reprezintă un caz exemplar. În mai 2018, a decis să stabilească relații diplomatice cu China; cu două zile înainte, a încheiat relațiile istorice cu Taiwanul. Mișcarea țării africane a avut loc la câteva săptămâni după decizia Republicii Dominicane de a abandona relațiile cu Taiwanul pentru a se alătura Beijingului.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, și omologul său din Burkina, Alpha Barry, au semnat o declarație comună. Wang a explicat că țara africană "a luat decizia corectă, urmând cursul timpurilor". Barry a subliniat că China este cea mai importantă economie din lume și că națiunea sa va primi beneficii din această relație.
Potrivit "Global Times", comerțul dintre Taiwan și Burkina Faso era de numai 13 milioane de dolari americani în 2015. În același an, comerțul cu China era de 395 milioane. După cum explică site-ul italian Sicurezza Internazionale, Wang Yi a făcut o vizită oficială în Burkina Faso pe 4 ianuarie 2019, exprimând dorința Beijingului de a investi 44 milioane de dolari în susținerea mecanismului regional G5 Sahel - un framework instituțional pentru coordonarea cooperării regionale în privința politicilor de dezvoltare, securitate și luptă împotriva jihadismului din vestul Africii, creat în 2014 cu sediul în Mauritania.
Evident, majoritatea națiunilor africane pentru drepturile omului au foarte puține lecții de dat Statelor Unite. Dar cea oferită de Burkina Faso trebuie interpretată ca o inițiativă geopolitică împotriva SUA, ca urmare a noului Război Rece dintre Washington și Beijing.