CHINA atrage PLOAIA în TIBET, IEFTIN şi POLUANT

CHINA atrage PLOAIA în TIBET, IEFTIN şi POLUANT

China testează un sistem care va aduce mai multă ploaie în platoul Tibetului, cea mai mare rezervă de apă dulce din Asia.

China ar avea o nouă tehnologie prin care intenţionează să dezvolte un sistem extrem de puternic, dar relativ ieftin, de modificare a condiţiilor meteorologice, scrie ziarul "South China Morning Post".

Sistemul, care implică o uriaşă reţea de camere de ardere instalate pe vârfurile munţilor Tibetului, ar putea mări cantitatea de precipitaţii în regiune până la 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ 7% din consumul total de apă din China, susţin cercetătorii implicaţi în proiect.

Potrivit concepţiei, zeci de mii de camere de ardere vor fi construite în diferite puncte ale platoului tibetan, care vor produce ploaie pe o suprafaţă totală de 1,6 milioane de km pătraţi, de trei ori mai mare decât suprafaţa Spaniei.

Camerele de ardere vor utiliza combustibil solid care produce iodură de argint, agent de însămânţare a norilor cu o structură cristalină, asemănătoare gheţii.

Camerele de ardere vor fi orientatate pe versanţii muntoşi cu faţa spre sudul Asiei, de unde vin musonii. Când vântul bate spre munţi, produce un curent ascendent care ridică în atmosferă particulele de iodură de argint, care ulterior vor induce ploaie şi zăpadă, explică cercetătorii citaţi de ziarul chinez.

Ne puteți urmări și pe Google News