China lansează dragonul mărilor. SUA: va fi cea mai avansată navă
- Tudor Borcea
- 17 ianuarie 2020, 11:08
Marina chineză a introdus în serviciu CNS Nanchang, un impunător distrugător lansator de rachete
CNS Nanchang este un distrugător lansator de rachete din clasa 055 (clasa Renhai), destinat a priori asigurării protecției aeriene și submarine a celor două (pentru moment) portavioane chinezești.
Calificat drept „crucișător” în nomenclatura NATO, CNS Nanchang dispune de nu mai puțin de 112 tuburi de lansare verticală (48 în față și 64 în spate) ce pot trage cu rachete antiaeriene HHQ-9 și HHQ-16, rachete antinavă YJ-18A și rachete de croazieră CJ-10.
Nava este echipată și cu un sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune, dotat cu 24 de rachete HHQ-10, completat de o turelă de 130 mm H / PJ-38, un tun automat CIWS cu 7 tuburi (Close-In Weapon System) de tip 1130, rachete anti-submarine CY-5 și 6 tuburi lansatoare de torpile de 324 mm.
Pe partea electronică, informează Zone Militaire, CNS Nanchang este, de asemenea, bine echipat, cu un radar multifuncțional AESA (cu antenă activă) tip 346B, un radar de tir AESA X-Band, sisteme de bruiaj, radare pasive, lansatoare de ținte false de tip 726 -4 și două sonare.
Nava îmbarcă și două elicoptere Harbin Z9C (o copie a Dauphin-ului francez) ce pot asigura misiuni anti submarine. În plus, se pare că poate găzdui și drone de suprafață și/sau submarine.
Mai mare decât pare
Potrivit documentației oficiale, CNS Nanchang afișează un deplasament de 10.000 de tone. Dar, ținând seama de dimensiunile sale (180 metri lungime) și de echipajul de cel puțin 300 de oameni, specialiștii apreciază că nava are un deplasament de 12.000-13.000 de tone.
Propulsia acestui crucișor este asigurată de patru turbine cu gaz QC-280 dezvoltând fiecare o putere de 28 MW, precum și de generatoare electrice. Suficient pentru a-i permite să navigheze cu o viteză de 30 de noduri.
SUA, îngrijorate de progresul Chinei
CNS Nanchang, prima dintr-o serie de 8 astfel de nave, dispune și de capacități de „combat colaborativ”, adică de sisteme ce pot integra date provenind de pe alte platforme: aeronave, nave, sateliți, avioane, etc.
Potrivit unui raport recent cu privire la implicațiile modernizării flotei militare chineze asupra capacităților US Navy, Defence intelligence agency (informațiile militare americane) estimează că deja „progresele tehnologice ale Chinei în materie de concepție navală au început să se apropie de nivelul forțelor navale moderne, și să le depășească în unele cazuri”.
Experții americani au recunoscut: „odată operațional, noul crucișător lansator de rachete din clasa Renhai, în cadrul căreia mai multe nave se află la ora actuală în construcție, va fi una din cele mai avansate și puternice nave din lume, dotată cu o gamă largă de arme și senzori avansați dezvoltați la nivel mondial”.
Șah la Japonia
Mai mult, o astfel de navă ar putea fi trimisă și în alte misiuni decât cea de escortare a unui portavion. Acestă situație va „atrage cu siguranță atenția Japoniei”, dată fiind „înclinația marinei chineze de a lua sub control strâmtoarea Miyako” sau de a trimite nave să navigheze în apropierea arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing.
„Primele distrugătoare Nanchang de tip 055 ar putea fi folosite pentru a impune o blocadă Taiwanului", a declarat Oriana Skylar Mastro, specialist în China la American Enterprise Institute, în cadrul unei audieri în Congresul Statelor Unite.