Războiul din Ucraina începe să fie din ce în ce mai greu de dus pentru Rusia. Tocmai din acest motiv s-a cerut ajutorul Chinei, Vladimir Putin susținând că există o alianță „fără limite” între cele două state. Chiar dacă Xi Jinping s-a arătat la început „deranjat” de invazia din Ucraina, totuși pare dispus să susțină Rusia.
Termenii parteneriatului dintre Rusia și China nu sunt cunoscuți cu exactitate, încă William Burns, directorul CIA, a evaluat la o importantă audiere din Congres alianța dintre cele două state.
„O atare alianță este făcută din niște calcule foarte la rece”, le-a spus congresmenilor, joi, șeful serviciului american de spionaj, totodată fost ambasador al SUA în Rusia.
În primele zile are războiului din Ucraina, președintele chinez Xi Jinping s-a arătat „deranjat” de invazia Rusiei, susține Burns, dar este puțin probabil ca parteneriatul său cu Vladimir Putin „să se schimbe prea curând”.
Relația dintre cele două state a fost atent urmărită de oficialii americani de la izbucnirea conflictului militar. S-a așteptat o reacție a Beijingului la agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, așteptând semnele unei rupturi sau ale unei ‚armonii’, semne de sprijin sau de indignare.
Intrăm în cea de-a treia săptămână de război, însă o reacție din partea Chinei nu a venit. Autoritățile încearcă să stea departe de acest conflict, însă ar putea avea un rol decisiv. Președintele chinez ar putea acționa fie întărind Rusia, fie punând presiune pe Vladimir Putin pentru a înceta bombardamentele. Tocmai din acest motiv, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, se întâlnește luni, la Roma, cu Yang Jiechi, consilierul cinez pentru politică externă.
Este un moment definitoriu pentru Xi, pentru China și pentru secolul XXI”, a declarat duminică, pe Twitter, Richard Haas, președintele Consiliului pentru Relații Externe.
În cazul în care China decide să devină parte din acest război și să alăture Rusiei, ar putea atrage asupra ei niște sancțiuni substanțiale, ea putând deveni un paria, a scris Haas. Dacă l-ar refuza pe Vladimir Putin, ar lăsa „cel puțin deschisă posibilitatea unei cooperări selective” cu SUA și cu Occidentul.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali era în discuție de la finalul anului trecut, după ce președintele Joe Biden și președintele Xi au avut o întrevedere video. Aceste discuții aveau ca scop un efort menit să detensioneze relațiile dintre Washington și Beijing.
Ce rol are China în războiul din Ucraina
După ce oficialii americani au anunțat întâlnirea dinte Jake Sullivan și Yang Jiechi, publicațiile de peste ocean au început să vorbească despre ajutorul cerut de Rusia Chinei. Acesta constă în echipamente militare, menite să fie utilizate în războiul contra Ucrainei, precum și ajutor economic pentru a para mai ușor lovitura sancțiunilor.
„Rusia ar dori ca China să intervină ca să negocieze sancțiunile”, afirmă Mary Ellen O’Connell, de la Facultatea de Drept Notre Dame, autoarea lucrării ‚Criza din Ucraina’. Beijingul ar putea avea un rol constructiv exercitând presiuni asupra lui Putin, dacă Xi va alege această cale, spune ea. „Cu cât Rusia speră mai mult în ajutorul Chinei ca să o scape de problema sancțiunilor, cu atât mai mare ar fi și puterea de convingere a Chinei pentru ca Rusia să pună capăt invaziei”, a declarat dna O’Connell pentru USA Today.
În prezent, China se află într-o poziție destul de dificilă, iar implicarea într-un război ar putea sporește îngrijorările de ordin economic. Xi nu dorește să-și creeze noi fricțiuni de ordin comercial cu Occidentul. Dar Beijingul și Moscova sunt la fel de interesate să submineze poziția de lider mondial a Americii și să țină piept democrațiilor occidentale.
„Xi și Putin au niște relații reciproce de extremă întrajutorare. Nu cred că Xi o să facă ceva care să provoace căderea lui Putin de la putere”, afirmă Michael Green, expert în Asia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Xi nu vrea să înfrunte Occidentul fără Rusia”, potrivit eu.usatoday.com.
„Comunicăm direct și în plan privat cu Beijingul, precizând că sigur vor exista niște consecințe dacă Rusia va fi sprijinită să ocolească sancțiunile sau dacă ea va fi ajutată să le contracareze”, a declarat Sullivan duminică, în emisiunea State of the Union de la CNN. „Nu vom permite ca lucrurile să meargă mai departe”.
„În afară de dorința de a-și reitera personal poziția, s-ar putea ca Sullivan să-și dea totodată seama dacă China ar dori să ajute la negocierile vizând sfârșitul războiului”, afirmă Howard Stoffer, un vechi oficial de la Departamentul de Stat al SUA care predă relații internaționale la Universitatea din New Haven.
„Cred că ei vor încerca să-și dea seama dacă chinezii sunt interesați să-i creeze lui Putin o cale de ieșire”, spune Stoffer. „China este într-adevăr una dintre puținele țări care au interese politice atât în Ucraina, cât și în Rusia, dar care are totodată relații și cu Statele Unite”.
China joacă la două capete
Durata războiul din Ucraina este un aspect extrem de important pentru China, care caută să mențină o stabilitate economică înaintea unui congres al partidului când Xi își va adjudeca „un al treilea mandat, pe vremuri de neconceput”, afirmă Craig Singleton, de la Fundația pentru Apărare și Democrații (FDD), o instituție nepartizană pentru probleme de politică externă și de securitate națională.
„Există totuși unele dovezi din care ar reieși că oamenii din China, deși mai ales profesori, au dubii legate de utilitatea și credibilitatea Rusiei ca partener”, afirmă Green.
Wang Huiyao, șeful unui birou din Beijing care acordă consultanță guvernului chinez, scria duminică, în The New York Times că interesul Beijingului de a interveni crește pe zi ce trece. „Beijingul poate negocia o încetare imediată a focului ca preludiu la niște tratative între Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și China”, scria el.
Green, care a fost preocupat de Asia ca membru al consiliului de securitate națională pe vremea Administrației George W. Bush, susține că nu sunt semne că chinezii ar fi capabili sau ar fi măcar interesați să se implice într-o mediere serioasă.
„În istoria diplomatică recentă a Chinei, nu sunt semne că ei ar fi fost vreodată serioși în medierea între părți aflate în dispută sau că ar fi buni la așa ceva”, spune Green. Și nu sunt semne nici că Putin are să facă altceva decât să atace niște orașe și să-și sporească acest atac.
Matthew Schmidt, un expert în analize strategice de la Universitatea din New Haven, susține că China nu-și va periclita de dragul lui Putin planul său pe termen mediu, adică până la mijlocul acestui secol, de a fi o forță dominantă în lume sau cel puțin de a ocupa un loc secund, după SUA. Totuși, Xi nu este pregătit să renunțe la Rusia ca aliat.
„Va încerca să rămână la mijloc”, spune Schmidt, „și să joace la ambele capete”, potrivit Rador.