China își îndreaptă atenția către fostele țări comuniste din Europa de Est

merkel

Premierul chinez Wen Jiabao este aşteptat în Polonia pentru o vizită de două zile, care va culmina cu participarea, joi, la un summit economic, împreună cu 16 importanţi oficiali din Europa Centrală şi de Est.

Acesta este ultima etapă a turneului european care l-a condus pe şeful guvernului chinez în Islanda, Germania şi Suedia.

Premierii din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Polonia, ţară gazdă, participă la acest summit de la Varşovia, relatează Agerpres.

Circa 300 de societăţi chineze şi 450 de companii din regiune, dintre care 300 poloneze, vor fi de asemenea reprezentate la summit. Investiții de 600 de milioane de euro în Europa

China a investit 622 de milioane de euro în regiune, în perioada 2004-2010, însă valoarea anuală a acestor investiţii s-a dublat în ultimii ani, potrivit unui raport recent al Institutului de Dezvoltare din Europa Centrală şi de Est (CEED), precizează AFP.

Chinezii ”dispun de o sumă mare de dolari şi euro, pe care doresc să-i investească” şi mizează pe stabilitatea regiunii, creşterea sa şi preţurile competitive pentru a înlesni ”un acces perfect pe pieţele din Europa de Vest”, destinaţie prioritară a exporturilor lor, a declarat Witold Orlowski, consultant al PricewaterhouseCoopers şi fost consilier al preşedintelui polonez.

Importurile în UE de produse chinezeşti a crescut de patru ori între 2000 şi 2010, ajungând la valoarea totală de 243,8 miliarde de euro, în primele zece luni ale anului 2011, conform statisticilor Eurostat. China, interesată de forța de muncă ieftină În timp ce investiţiile chineze îngrijorează ţările din zona euro confruntate cu criza datoriilor, vecinii lor din Est, membri sau nu ai UE, întind covorul roşu pentru investitorii chinezi. Beijingul este foarte interesat de ”costurile reduse ale forţei de muncă şi de politicile preferenţiale din regiune”, a explicat expertul chinez Cui Hongjian.

Pentru China, ”Europa este atât o piaţă, cât şi un loc de producţie”, a mai spus Witold Orlowski.

În Ungaria, ţară fost comunistă membră a UE, se află producătorul de echipamente de telecomunicaţii Huawei, unul dintre cei mai mari investitori chinezi în regiune, a cărui cifră de afaceri urmează să se dubleze în acest an, faţă de 2011, cu peste 2,28 milioane de euro.

În Polonia, potrivit presei, Shanghai Electric, este unul dintre cele două grupuri  asiatice care ar dori să construiască o centrală electrică în valoare de 1,9 miliarde de euro.