China interzice studiul Islamului în școlile din provincia Xinjiang cu populație preponderent musulmană

Şcolile din Xinjiang, o regiune chineză cu tradiţie musulmană căzută pradă unor tulburări de mai multe luni, vor descuraja practica religioasă în școli, dar și în gospodării, a anunţat astăzi presa oficială chineză, preluată de France Presse.

Responsabilii administrativi a peste 2.000 de grădiniţe, şcoli primare şi secundare din Kashgar, la periferia vestică a Chinei, au fost reuniţi de autorităţi, care le-au cerut să semneze un angajament privind “protejarea şcolilor împotriva infiltrării religiei”, potrivit cotidianului anglofon Global Times, apropiat de Partidul Comunist Chinez (PCC).

Membrii PCC, învăţătorii şi minorii “nu trebuie să practice religia, fie că vorbim de şcoală sau de casa lor”, a adăugat jurnalul, fără a vorbi în mod explicit de Islam şi citând un responsabil al Biroului pentru educaţie din Kashgar, al doilea cel mai important oraş din Xinjiang după capitala Urumqi.

În Xinjiang trăiesc peste zece milioane de musulmani, marea majoritate aparţinând etniei turcofone a uigurilor (circa 43 la sută din populație), dintre care o ramură radicalizată, de inspiraţie islamistă şi separatistă, se opune violent tutelei chinezeşti. Atentate şi riposte ale forţelor de securitate chineze s-au soldat cu mai multe sute de morţi de anul trecut. Accesul minorilor în moscheile din regiune este interzis, notează AFP, preluată de Agerpres.

Beijingul atribuie originea violenţelor “teroriste” şi “separatiste” propagandei religioase difuzate din străinătate de mişcarea jihadistă. În replică, organizaţiile de apărare a drepturilor omului şi Congresul mondial uigur, organizaţie formată din exilaţi, acuză autorităţile comuniste că încalcă drepturile şi cultura minorităţilor din regiune, practicând în acelaşi timp o represiune la scară extinsă.

Biroul pentru educaţie din Kashgar intenţionează să combată extremismul, reglementând inclusiv ţinuta vestimentară a elevilor, conform responsabilului citat de jurnal. Pe de altă parte, el şi-a exprimat îngrijorarea faţă de şcolarii care nu poartă niciun însemn religios distinctiv la şcoală, dar studiază religia acasă sub îndrumarea părinţilor lor.