Istoria e plină de exemple de tehnologie care au revoluționat lumea navigatorilor.
Să presupunem că China a construit o navă de luptă. Cum ar arăta o astfel de creatură marină și cum ar rezista în lumea diplomației și războiului naval? Dar Armata Populară de Eliberare (PLA) nu este pe cale să adopte o abordare retrogradă a proiectării flotei, scufundând resurse limitate în tipuri de nave maiestuoase, dar învechite, scrie publicația NationalInterest.
Dar poate reîmprospăta idei antice pentru vremuri moderne, așa cum au făcut lideri militari de-a lungul istoriei. Conceptele marțiale antice pot fi readuse la viață pe măsură ce tehnologia avansează și mediul strategic se schimbă.
Istoricul Julian Corbett a prevăzut moartea cuirasatului în urmă cu peste un secol. Cuirasatele au devenit simbolul dominației navale și a puterii naționale și timp de decenii. De asemenea, cuirasatul a fost un factor important atât în diplomație și în strategia militară.
Dar apariția noilor arme, cum ar fi torpila, și mai ales tehnologia au dat peste cap lumea navigatorilor. Corbett consideră că „întreaga artă navală a suferit o revoluție dincolo de orice experiență anterioară”. În această lume nouă, cuirasatele au trebuit să se teamă de apărarea lor împotriva torpilelor și a submarinelor rudimentare.
Puterea cuirasatelor a fost pusă la îndoială, chiar și în timpul perioadei lor de maximă importanță, pentru că, în ciuda sumelor imense cheltuite, au existat puține lupte între cuirasate. Debutul aviației militare a îmbunătățit și mai mult schema operațiunilor flotei. Distrugerea superbelor corăbii japoneze Musashi și Yamato de atacurile aviatorilor americani, în 1944-1945, a certificat prăbușirea cuirasatului ca o navă capitală, primul deținător al puterii de luptă a flotei.
În ciuda aparentului verdict al istoriei navale, Beijingul ar putea să valorifice într-un fel un neo-cuirasat (sau crucișător de luptă). Arhitecții navali chinezi nu trebuie să întoarcă revoluția tehnologică marină a lui Corbett. Ei pot transforma această revoluție în avantaj, folosind propria tehnologie gee-whiz. Această concepție constituie nucleul strategiei maritime chineze.
Și s-ar putea da o justificare pentru un cuirasat PLA Navy. Un combatant voluminos de suprafață, plin de senzori și arme, ar putea avea succes în diplomația navală în timp de pace.Și ar putea avea chiar sens ca navă de luptă, cu condiția ca comandanții să o desfășoare în mod înțelept.
Probabil că un astfel de cuirasat chinez trebuie să fie suficient de mare pentru a impresiona. Ceea ce înseamnă mare în raport cu concurenții străini, cum ar fi navele Marinei SUA și distrugătoarele aliate Aegis. Kirovul rus ar putea oferi un șablon pentru un cuirasat PLA Navy. Cu puțin sub 27.000 de tone, Kirov deplasează aproape la fel de mult ca și cuirasatul USS Arizona - mai mult decât generațiile mai vechi de nave de luptă. Kirov ar putea cu siguranță inspira un succesor al PLA Navy. Extra-large este conceptul care a funcționat pentru Beijing până acum și se potrivește cu strategia chineză privind flota. Iar designerii chinezi nu se vor da înapoi de la nimic.