China a reacționat vehement la o decizie a SUA de a impune sancțiuni unei bănci chinezea, acuzată că spală banii nord-coreenilor.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a cerut SUA să oprească acțiunile greșite pentru a evita să lezeze cooperarea. Statele Unite au anunțat măsura luată, ca și sancțiuni pentru o companie de transport maritim din China și doi cetățeni chinezi, în cursul zilei de joi.
Sancțiunile sunt menite să reducă finanțarea programului de înarmare al nord-coreenilor, scrie BBC.
„Vom lua urma banilor și le vom tăia finanțarea”, a spus secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-o conferință de presă. Dar a adăugat că gesutl nu este un răspuns la inactivitatea Chinei în ceea ce privește Coreea de Nord: „Aceste măsuri nu sunt îndreptate împotriva Chinei, ci împotriva băncii respective, ca și a cetățenilor sau entităților din China”.
Și ONU a impus deja sancțiuni Phenianului, în mai multe runde, dar China este văzută, în general, ca națiunea care poate impune cele mai multe sancțiuni economice Coreei de Nord. Washington a cerut Beijingului să ia măsuri mai dure, în contextul unei serii de teste cu rachetă ale Phenianului, dar la începutul acestei luni, președintele Donald Trump a scris pe Twitter că „acțiunile Chinei nu au funcționat”.
Sancțiunile se referă la faptul că Banca Dandong nu are voie să facă afaceri în SUA., pentru că a facilitat tranzacții de milioane de dolari pentru companii implicare în programul nuclear nord-coreean și a programului de rachete balistice.
Cei doi cetățeni vizați de sancțiuni sunt acuzați că au creat companii pentru entități nord-coreene și o companie de tranport maritim, Dalian Global Unity Shipping, acuzate de trafic cu bunuri de lux în Coreea de Nord.
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez a declarat că acțiunile SUA „sunt îndreptate împotriva spiritului important de prietenie din întâlnirea dintre Trump și președintele Xi Jinping”, care a avut loc în Florida, în aprilie.
Sancțiunile au venit în timp ce SUA au anunțat vânzarea de arme pentru Taiwan, în valoare de 1,42 de miliarde de dolari, prima astfel de tranzacție sub administrația Trump. Vânzările de arme către Taiwan au înfuriat China, pentru că consideră Taiwanul ca o insulă a sa, care se auto-guvernează.