După ce a fost acuzată că se află la originea pandemiei, China a anunțat că un nou și promițător vaccin anti-coronavirus va fi supus unor teste, începând de săptămâna viitoare
CEO-ul CanSino, Biologics, Xuefeng Yu, a declarat luni, pentru CNBC, că autoritățile de la Beijing ar trebui să ia în considerare combinarea unor vaccinuri diferite pentru a crește eficacitatea vaccinurilor dezvoltate în prezent în China.
Ce deosebește vaccinul prin inhalare de vaccinul anti-Covid-19 cu ARN mesager
Oficialul a precizat că vaccinul administrat prin inhalare ar putea fi mai eficient decât cele injectate. A adus ca argument în acest sens faptul că virusul SARS-CoV-2 pătrunde în corpul uman pe căile aeriene. Astfel vaccinul inhalat poate oferi o protecție superioară prin activarea la nivelul căilor aeriene a anticorrilor sau a celulelor T, acele celule albe din sânge vitale pentru sistemul imunitar. Dacă acest strat protector eșuează și totuși virusul ajunge în interiorul organismului, alte părți ale sistemului imunitar pot lupta cu coronavirusul, a adăugat Yu.
De asemenea, CEO-ul companiei farmaceutice din China a specificat că tehnologia acestui vaccin recurge la același concept de inhalare folosit și în tratamentul TBC. După prima doză se recomandă și o doză de accelerare (booster), la 6 săptămâni, care crește amploarea răspunsului imunitar.
Declarația sa vine în contextul în care rata eficacității vaccinurile anti-Covid-19 dezvoltate de China este mai scăzută decât în cazul vaccinurilor similare dezvoltate de companiile americane Pfizer/BioNTech și Moderna. Eficianța scăzută a fost confirmată recent chiar de către directorul Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din China.
Eficiența vaccinului prin inhalare este mai scăzută decât cea a vaccinurilor Pfizer și Moderna
Compania CanSino dezvoltă vaccinul său prin inhalare în parteneriat cu Institutul de Biotehnologie din Beijing. Un vaccin anti-Covid administrat prin injecție dezvoltat de CanSino, Ad5-nCoV, a fost deja aprobat pentru administrare în China și alte câteva țări.
Vaccinul are la bază tehnologia tradițională bazată pe adenovirusuri non-umane, spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, dezvoltate pe baza tehnologiei ARN mesager. Datele preliminare ale testelor clinice fază 3 efectuate în Canada relevă că vaccinul este eficient în proporție de 68.83% în prevenirea formelor simptomatice la două săptămâni de la administrare, relatează Reuters. O eficiență scăzută comparativ cu cea demonstrată a vaccinului Pfizer (91%), respectiv Moderna (peste 90%).
Sursa: CNBC